De zekerheid van detacheren: een alternatief voor zzp’ers in de zorg
Als zzp’er in de zorg geniet je van de vrijheid en flexibiliteit die het zelfstandig ondernemerschap biedt. Maar de onzekerheden rondom de Wet DBA kunnen een bron van stress zijn.
Flexwerken in de zorg: de voordelen van werken in de flexpool bij Medicalhunt
Als zorgprofessional biedt het zzp-schap vaak de vrijheid om flexibel te werken en je volledig te richten op de zorg, zonder gebonden te zijn aan extra organisatorische verplichtingen. De vrijheid om je eigen werktijden te bepalen, zelf te kiezen waar en wanneer je werkt en daarnaast verschillende ervaringen opdoen in diverse zorginstellingen, zijn belangrijke voordelen van zelfstandig werken.
Wat betekent de Wet DBA voor jou als zzp’er in de zorg?
De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dat betekent dat de Belastingdienst wil voorkomen dat je werkt als zelfstandige, terwijl je eigenlijk een werknemer bent.
De belangrijkste vragen omtrent wet DBA: alles wat je moet weten als zzp’er in de zorg
Als zzp’er in de zorg is het momenteel heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet bepaalt namelijk of jij echt als zelfstandige werkt of dat je misschien toch als werknemer wordt gezien. Het onderscheid tussen deze twee kan een enorme impact hebben op je belastingpositie, je rechten én je verantwoordelijkheden. Laten we stap voor stap door de belangrijkste vragen en antwoorden over de Wet DBA lopen, zodat jij altijd weet wat er van je verwacht wordt om aan de regels te voldoen.
Actuele ontwikkelingen rondom de Wet DBA en de impact op zorgprofessionals
Per januari 2025 zal de Belastingdienst actief gaan handhaven op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).
Fiscaal Kader voor zzp’ers in de zorg van de baan: strengere VBAR-wetgeving op komst
Het plan om een specifiek fiscaal kader voor zzp’ers in de zorgsector in te voeren, is stopgezet.