Home
Kenniscentrum
Wet dba
Wat betekent de wet ...

Wat betekent de Wet DBA voor jou als zzp’er in de zorg?

Wet DBA
24 oktober 2024

De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dat betekent dat de Belastingdienst wil voorkomen dat je werkt als zelfstandige, terwijl je eigenlijk een werknemer bent.

Als zzp’er is het belangrijk dat je aan bepaalde criteria voldoet om door de Belastingdienst erkend te worden als zelfstandige. Maar waar kijkt de Belastingdienst precies naar? Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen of je echt zelfstandig werkt. Door goed op deze punten te letten, kun je ervoor zorgen dat je voldoet aan de eisen van het zelfstandig ondernemerschap en zonder zorgen je werk voortzetten.

Meerdere opdrachtgevers hebben
Werk je voor meerdere opdrachtgevers? Dit is één van de belangrijkste kenmerken van zelfstandigheid. Heb je slechts één langdurige opdrachtgever, dan kan dit erop wijzen dat je in loondienst werkt. Zorg dus dat je actief verschillende opdrachten en klanten binnenhaalt om deze indruk te vermijden.

Zelfstandigheid in je werkuitvoering
Als zzp’er bepaal jij hoe je je werk doet. Dit betekent dat je zelf beslist over je werkmethoden, werktijden en hoe je het gewenste resultaat bereikt. Natuurlijk kan een opdrachtgever wel eisen stellen aan het eindresultaat, maar niet aan de manier waarop je dat resultaat behaalt. Hoe meer vrijheid je hebt in de uitvoering, hoe meer je laat zien dat je echt zelfstandig bent.

Financieel risico dragen
Een echte zelfstandige draagt zijn eigen risico. Dat betekent dat jij verantwoordelijk bent voor winst en verlies, en zelf aansprakelijk bent voor eventuele fouten. Je investeert ook zelf in materialen of hulpmiddelen en regelt je eigen verzekeringen. Dit toont aan dat je de verantwoordelijkheid draagt van een ondernemer.

Geen gezagsverhouding
Als zzp’er heb je geen directe gezagsverhouding met je opdrachtgever. Dat wil zeggen dat je niet aangestuurd wordt zoals een werknemer. Je voert je werk zelfstandig uit, zonder dagelijkse leiding of toezicht. De vrijheid om je werk naar eigen inzicht te doen, is een belangrijk kenmerk van zelfstandig ondernemerschap.

Geen inbedding in de organisatie
Werk je op dezelfde manier als vaste werknemers, met dezelfde werktijden, hulpmiddelen en processen? Dan kan dit erop wijzen dat je werk te veel is ingebed in de organisatie, wat zou kunnen duiden op schijnzelfstandigheid. Het is belangrijk om je eigen werkwijze en flexibiliteit te behouden, zodat je werk duidelijk losstaat van dat van de interne medewerkers.

Twijfel je over de Wet DBA?

Als zzp’er in de zorg kan de Wet DBA vragen oproepen. Heb je twijfels of wil je advies over jouw situatie? Medicalhunt helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op! We gaan graag met je in gesprek om te kijken naar jouw mogelijkheden en hoe je met zekerheid je werk kunt blijven doen.