Voor zzp’ers in de zorg staan er in 2025 belangrijke veranderingen op de planning. Het nieuws over de Wet DBA roept veel vragen op en kan verwarrend zijn.
Medicalhunt heeft de belangrijkste vragen verzameld om zorgprofessionals beter te informeren en te begeleiden in dit proces. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de impact van de Wet DBA op zzp’ers in de zorg.
Per januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), zowel bij werkgevers als de zzp’ers zelf. Nederland telt ruim 1,3 miljoen zzp’ers, waarvan ongeveer 185.000 in de zorg actief zijn. Veel van deze professionals worden ingehuurd als zzp’er, terwijl ze - volgens de belastingdienst - feitelijk in loondienst zouden moeten zijn. Dit wordt schijnzelfstandigheid genoemd.
Als je:
- ‘Zij-aan-zij’ werkt met ander personeel,
- Werk doet dat is ‘ingebed’ in de organisatie, of
- Direct wordt aangestuurd door een leidinggevende,
moet je in veel gevallen als werknemer in loondienst werken.
De overheid vindt de toename van schijnzelfstandigheid onwenselijk omdat:
- Zelfstandigen belastingvoordelen hebben en niet bijdragen aan werknemersverzekeringen zoals de WW,
- Grote groepen ‘schijnzelfstandigen’ de lasten van sociale voorzieningen ongelijk verdelen,
- Zzp’ers vaak geen pensioen opbouwen en niet altijd bewust zijn van de risico’s hiervan.
Bij overtredingen kunnen boetes en naheffingen worden opgelegd, tot maximaal vijf jaar terug. Zowel werkgevers als zzp’ers kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. 2025 wordt echter als overgangsjaar beschouwd: er worden geen vergrijpboetes opgelegd als kan worden aangetoond dat er stappen worden gezet om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Als zzp’er in de zorg is het belangrijk om je werkwijze te evalueren. Controleer of je voldoet aan de regels voor zelfstandig ondernemerschap en vermijd afhankelijkheid van één opdrachtgever. Bij Medicalhunt bespreken we graag jouw opties. Die zijn er namelijk genoeg.
Werkgevers kunnen contracten in loondienst aanbieden, maar niet alle zzp’ers zullen hiervoor kiezen. Detachering is daarom een werkbaar alternatief. Ook flexwerken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast gaan we ook gewoon door met zzp’ers. Dus ook dat is en blijft een optie. Neem gerust contact met ons op.
V&VN vertegenwoordigt zowel zzp’ers als zorgprofessionals in vaste dienst. Ze erkennen de waarde van zzp’ers bij drukte of ziekte en met specialistische kennis. Tegelijkertijd benadrukken ze het belang van continuïteit in de zorg. Ze zijn dan ook van mening dat in teams met te veel zzp’ers, de hechte band onderling vaak ontbreekt. Wat ten koste gaat van het werkplezier en de kwaliteit van zorg. V&VN pleit ervoor om werken in loondienst aantrekkelijker te maken, met meer flexibiliteit en minder administratieve lasten.
Bij Medicalhunt begrijpen we de uitdagingen waar zzp’ers in de zorg mee te maken hebben. We bieden alternatieven zoals detachering en flexwerken, waarbij je de voordelen van zelfstandigheid behoudt, maar wel binnen de kaders van de wet. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en ondersteuning.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA via onze kennisbank en socials!