Home
Kenniscentrum
Verhalen
Het bootje richting ...

Het bootje richting detachering van recovery verpleegkundige Barbara

Barbara de beer

Als klein meisje van vier weet Barbara de Beer, nu 49 jaar, dat ze zuster wil worden. Met een achtergrond als verpleegkundige, rolt ze door naar de anesthesie en maakt ze een uitstapje naar de pijn poli, totdat corona roet in het eten gooit. Inmiddels werkt Barbara alweer bijna een jaar via Medicalhunt als Recovery Verpleegkundige bij Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. We gingen met Barbara en haar contactpersoon van Medicalhunt, Annet in gesprek.

"Ik werd opgebeld door ene Annet van Medicalhunt. Ze had mijn profiel gezien en ze vroeg of we mogelijk wat voor elkaar konden betekenen. Het was een heel leuk en makkelijk gesprek, alsof we elkaar al jaren kenden”, vertelt Barbara. Na dit eerste kennismakingsgesprek begint het balletje te rollen. Annet vertelt: “Ik herinner het me nog goed: ‘we zien wel waar het schip strandt’, zei Barbara. Toen zei ik: ‘Nee, het schip strandt niet, het meert ergens aan.’ Waar wisten we toen nog niet.”

De woensdag die volgt, mag Barbara op kennismakingsgesprek bij Treant Zorggroep. Een leuk, makkelijk en laagdrempelig gesprek en een paar weken later start ze met een contract voor vier maanden als Recovery Verpleegkundige bij ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. “Dat was leuk, want eigenlijk was ik van plan om terug te gaan naar de anesthesie. Dit kwam op mijn pad. Treant zag me meteen als één van hen. Dat maakte dat ik vrij snel, ontzettend op mijn plek zat. Dat was hartstikke fijn!”

Toch was de overstap van loondienst naar detachering voor Barbara best spannend: “Loondienst geeft je het idee dat je alles voor elkaar hebt. Het is schakelen dat je bijvoorbeeld eerst een opdracht voor vier maanden krijgt en de zekerheid dat dit verlengd wordt, heb je op dat moment niet. Het is een mindset, maar werk in de zorg is er altijd. Medicalhunt heeft mij het vertrouwen gegeven dat zij er voor mij zijn.” Barbara heeft regelmatig, maar nauw contact met Annet.

Barbara de beer

Wanneer de twijfel toeslaat

Vrij snel wordt duidelijk dat Treant de opdracht met een jaar wil verlengen. Ondanks dat Barbara het heel goed naar haar zin heeft, twijfelt ze. “Ik voelde me heel gevleid dat ik langer mocht blijven, maar ik had nog steeds de wens om terug te gaan naar de anesthesie. Annet heeft ontzettend meegedacht, dat vond ik heel fijn.” Ook Annet vertelt: “Mijn visie is dat je er voor iemand wil zijn, op de momenten dat het goed gaat, maar ook op de momenten dat het niet zo goed gaat. Dat is ook het gesprek aangaan. Het siert Barbara dat ze die loyaliteit zo erg voelt, maar aan de andere kant mag je nooit je eigen normen en waarden uit het oog verliezen. Het gesprek blijven aangaan met elkaar, dat is precies dat we gedaan hebben."

"Ik besef me heel goed dat als je op een werkplek zit waar je het naar je zin hebt, je met plezier heen gaat, dat doet zoveel goeds met een mens. En die mazzel heb ik gewoon."

Mede dankzij privéomstandigheden en de ruggenspraak die Barbara met Medicalhunt heeft, besluit Barbara haar opdracht toch te verlengen. “Mijn moeder was erg ziek, daar heb ik veel ruimte in gekregen en daar hebben we veel over gesproken. Het is niet zo dat we elkaar wekelijks spreken, maar het is fijn dat er altijd ruggenspraak mogelijk is. Mede hierdoor heb ik hier heel goed op mijn plek gezeten en ben ik al die tijd in balans geweest, zowel privé als op het werk. Dat maakt dat je aan het werk kunt blijven. Ik besef me heel goed dat dit een wisselwerking is tussen mij, Medicalhunt en Treant, de collega’s. Alle kwartjes die moesten vallen, die vielen precies op zijn plek.”

De boot dobbert verder

En dat leidt ertoe dat er nu gesprekken zijn om haar anesthesie wens alsnog te vervullen. “Het zijn de kleine dingen die voor mij het gevoel hebben gegeven dat ik een hele fijne werkgever heb, die ervoor zorgt dat ik een goede plek heb. Zo goed, dat het er nu naar uit ziet dat ik de overstap ga maken om door te schuiven. Dat had ik een jaar geleden niet gedacht.” Ze blikt tevreden terug op het afgelopen jaar: “Het voordeel van detacheren is dat je op meer dan één werkplek kunt kijken als je die behoefte hebt. Stel dat ik het na drie maanden niet naar mijn zin had gehad, dan had ik Annet kunnen vragen of ze een nieuwe plek voor me wilde zoeken. Die vrijheid heb je. Je kunt afspraken maken over het aantal uren dat je werkt, daarin krijg ik de vrijheid. Daarnaast heb je niet de druk om nevenactiviteiten te moeten doen, maar ik hoor er wel blij.”

“De boot is aangemeerd en niet gestrand”, vertelt Barbara. “De boot is naar een supermooi, tropisch paradijs gevaren en dobbert nog steeds. Wij hebben dat hartstikke goed gedaan: wij allemaal, een stukje van Medicalhunt, een stukje van mij en een stukje van Treant. Over vijf jaar hoop ik weer bij de anesthesie te werken en zou het fijn zijn als dat op een werkplek als Treant is. Eerst de basis weer, easy going en dan een stukje complexiteit erbij. Dat zou heel fijn zijn binnen nu en vijf jaar. En waar? Ik laat het bootje lekker verder dobberen. Hij meert weer ergens aan. Dat is iets wat ik van jou heb meegekregen, Annet!”

Wil jij ook aan de slag middels detachering in de zorg? Wij denken graag met je mee. Neem contact met on ops, wij helpen je verder!