Home
Kenniscentrum
Verhalen
Van kaasfabriek tot ...

Van Kaasfabriek tot de zorg: het inspirerende verhaal van verpleegkundige Ghania

Verpleegkundige - Ghania Tammes succesverhaal v2

In het kloppende hart van Woonzorgcentrum Nijenstede in Steenwijk, waar de warmte van zorgzaamheid samenvloeit met de gezellige sfeer van een huiselijke omgeving, werkt verpleegkundige Ghania. Haar toewijding aan de zorg gaat verder dan de reguliere taken op haar to-do lijst, het is een roeping die inmiddels diep geworteld is in haar hart. Maar dat was niet altijd zo...

Van Algerije naar Nederland

Ghania begon haar reis in de zorg met aarzelingen. Ze komt oorspronkelijk uit Algerije, waar ze prima tevreden was met haar baan in een kaasfabriek. De liefde bracht haar naar Nederland. “Toen ik 5 augustus 2007, die datum vergeet ik niet, naar Nederland kwam, was mijn eerste prioriteit de taal. Ik vond het allemaal heel spannend. Ik moest de cultuur leren kennen, de mensen, de omgeving. Alles was gewoon helemaal anders. Dan begin je eigenlijk gewoon weer opnieuw.”

Ik wil óveral in, behalve de zorg. Maar mijn tante zei, ik zie je nergens anders dan ín de zorg.

Nadat ze haar inburgering binnen een jaar had afgerond werkte Ghania via verschillende uitzendbureaus en hier en daar deed ze wat vrijwilligerswerk. Ze had geen idee wat ze wilde gaan doen. “In Algerije werkte ik in een fabriek en dat was gewoon prima. Ik verdiende geld en daar kon ik van leven. Maar toen kwam ik hier en dan krijg je de vraag ‘Wat vind je leuk?’. Dat was diepgaand. Ik had daar eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ook omdat niemand me ooit zoiets had gevraagd. Dus ik ging nadenken: ‘Oké, wat vind ik dan leuk?’”

“Ik heb altijd gezegd: ik wil óveral in, behalve de zorg. Maar mijn tante zei, ik zie je nergens anders dan ín de zorg. En zo is het begonnen…” Toch heeft ze eerst de opleiding tot administratief medewerker gevolgd. Maar terwijl ze nog bezig was met de opleiding wist Ghania al dat dit niet iets voor haar was. “Toen heb ik een test gedaan, om te kijken wat er bij mij zou passen. En wat denk je dat daaruit kwam? 99% geschikt voor de zorg. Dus toen dacht ik: oké, misschien heeft m’n tante toch gelijk.”

Na wat zorgwerk hier en daar via uitzendbureaus begon het dan toch wat te prikkelen. Ze startte met de opleiding verzorgende IG. Maar door de zwangerschap van haar zoon heeft ze die niet af kunnen maken. “Na de bevalling en het herstel ben ik begonnen met helpende. Binnen een jaar was ik klaar. Dat was voor mij twee vingers in de neus. Dus begon ik opnieuw met verzorgende IG en daarna Verpleegkundige. En dit jaar ben ik gestart met m’n hbo-v."

Detacheren in de zorg

In de tussentijd switchte Ghania van een vaste aanstelling naar detacheren in de zorg. Dat bleek de perfecte keuze vanwege de uitdagingen en flexibiliteit. Ze waardeert het feit dat ze in verschillende zorginstellingen kan werken, waardoor ze een breed scala aan ervaringen opdoet en haar eigen werkschema te bepalen. “Ik vind de afwisseling vooral heel fijn. Ik geniet van de kijkjes in verschillende keukens. De ene organisatie is de andere niet. Dat houdt het interessant. Daarom zou ik ook nu nog niet - misschien later wel maar nu nog niet - in vaste dienst willen ergens.”

Haar carrière als verpleegkundige in de VVT-sector bood Ghania uitdagingen en diversiteit. Maar inmiddels heeft ze haar zinnen gezet op het ziekenhuis. “Het geprikkel, de adrenaline, het snelle omschakelen… Ik zoek een beetje meer spanning. De basiszorg, die weet ik nu wel. Daarom wil ik richting het ziekenhuis. Die complexiteit van de zorg. De VVT is dan wel een hele andere tak van sport dan bijvoorbeeld de IC."

Bij Medicalhunt luisteren ze naar mijn dromen en proberen ze oplossingen te vinden.

Daarom is Ghania ook heel blij met haar collega’s bij Medicalhunt. Enerzijds is het de flexibiliteit die haar aantrok om te gaan detacheren. “Maar vooral het meedenken vanuit Medicalhunt vind ik geweldig. Ze willen weten wat mijn wensen zijn. Wat ik wil. En of ik wil groeien. Ze luisteren naar mijn dromen en proberen oplossingen te vinden. En als ik aangeef dat ik me wil verdiepen in werken in het ziekenhuis, dan luisteren ze, denken ze met mij mee. Dat is toch fantastisch?!”

Snel schakelen en nieuwe dingen leren

In de loop der jaren leerde Ghania hoe belangrijk het is om snel te schakelen en in een korte tijd nieuwe dingen onder de knie te krijgen. Vooral als je tussen verschillende opdrachtgevers wisselt. “Het is een proces geweest van vallen en opstaan. En ik ben blij dat ik voor mezelf heb leren opkomen. En mijn eigen grenzen durf te stellen. Dat heeft me geholpen om regie te nemen over mijn carrière en keuzes te maken die bij mij passen. Het gaat niet alleen om het volgen van vaste protocollen, maar ook om het luisteren naar de behoeften van cliënten en collega's. En uiteindelijk draait het om de waarde die je als zorgprofessional kunt toevoegen aan het leven van anderen.”

Kijken naar de mens, niet het ziektebeeld

“Bij Medicalhunt word ik gezien als mens”, vervolgt Ghania, “niet als een poppetje. En dat is eigenlijk precies hoe ik mijn werk in de zorg het liefst doe. Soms wordt de cliënt vergeten. Wordt er alleen naar de administratie gekeken. Wat wij moeten doen en wat het protocol is. Maar het geheel, holistisch voor een mens, wordt vergeten. Of er wordt alleen naar het ziektebeeld gekeken, niet naar de persoon.”

Wat Ghania het meest waardeert in haar huidige werk is de mogelijkheid om echt betrokken te zijn bij de cliënten. “Soms betekent dat even een stap terugdoen van de administratieve taken. Het menselijke aspect van de zorg is zo belangrijk, en ik wil blijven werken op een manier die de mens centraal stelt.” Detacheren heeft haar de ruimte gegeven om haar werk te doen zoals ze dat het allerliefste doet.

Het oogcontact. Een hand kunnen vasthouden. En dat je iemand het vertrouwen geeft van ‘ik luister naar jou’.

“Kijk, ik heb geen MDO, en veel minder administratieve taken dan een ander. Daardoor kan ik echt kiezen voor mijn beroep. En ik kies voor een mens. Dus dan vergeet gewoon soms even mijn verpleegkundige rol en ik vergeet ook even het ziektebeeld van de cliënt. En we gaan gewoon even samen een bakje koffie drinken. Luisteren naar zijn of haar verhaal. Het oogcontact. Een hand kunnen vasthouden. En dat je iemand het vertrouwen geeft van ‘ik luister naar jou’.”

Het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken. “Laatst hielp ik een cliënt met het krullen van haar haar. Het kostte mij maar tien minuten, maar het bracht enorme vreugde en waardering bij de cliënt.” Het herinnerde Ghania eraan hoe waardevol eenvoudige gebaren kunnen zijn. Ze benadrukt het belang van luisteren naar de behoeften van cliënten en het creëren van waardevolle momenten in de zorg.

Kansen en mogelijkheden

Ghania is dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die ze gekregen heeft. Zoals de kans om de opleiding hbo-v te volgen via Medicalhunt. “Ook ben ik trots op het feit dat ik mijn beroep nog steeds leuk vind en dat ik met mensen mag werken. Dat ik mijn sterkste punten, zoals flexibiliteit, nieuwsgierigheid en snel leren, elke dag kan inzetten in mijn werk.”

De toekomst Ghania kijkt met veel enthousiasme en optimisme tegemoet. En ze is er heilig van overtuigd dat we met elkaar moeten streven naar een zorgsector waar samenwerking, waardering en menselijkheid centraal staan. “Het is een reis vol uitdagingen, maar ik ben vastbesloten om mijn passie voor de zorg levend te houden en een positieve impact te hebben op de levens van de mensen met wie ik werk.”

Geluk in je werk

Ghania benadrukt het belang van geluk in je werk en het volgen van je hart. Haar verhaal is een inspiratie voor degenen die overwegen in de zorg te gaan werken. Het laat zien dat het nooit te laat is om je roeping te vinden en je carrière vorm te geven zoals jij dat wilt.

Met doorzettingsvermogen en een passie voor de zorg, die is ontstaan uit onverwachte wendingen in haar leven. Van een kaasfabriek in Algerije naar het detacheren als verpleegkundige in Nederland; Ghania heeft haar weg gevonden in de zorgwereld

Wil jij net als Ghania bij veel verschillende zorginstellingen ervaring opdoen en je eigen werkschema bepalen? Dat kan bij Medicalhunt! Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op!