Home
Kenniscentrum
Verhalen
Yaras reis van zorg ...

Helpende Yara’s reis van zorg en compassie

Yara Winkelman - Medicalhunt

Yara is een gedreven helpende in de thuiszorg, die via Medicalhunt haar weg vond als zelfstandige. Haar reis in de zorg begon niet meteen als een duidelijke roeping. Eerder als een geleidelijke ontdekkingstocht, gedreven door haar eigen ervaringen en een diepgeworteld verlangen om voor anderen te zorgen.

"Ik ben erin gerold omdat ik zelf uit situaties kwam waarin niet goed voor mij werd gezorgd. Ik wilde voor anderen zorgen en ontdekte gaandeweg dat ik ook mezelf heel gelukkig maak als ik anderen gelukkig maak."

Wat Yara het meest aanspreekt in dit vak is de persoonlijke band die ze opbouwt met de cliënten. “Het zijn vaak de kleine dingen die mijn werk zo waardevol maken. Zoals samen een spelletje doen of een luisterend oor bieden. Ik geloof dat goede zorg draait om menselijkheid en aandacht.”

Verlangen naar flexibiliteit

Als zelfstandig zorgverlener heeft Yara de vrijheid om haar dagen zelf in te vullen. Een keuze die veel heeft gebracht en haar oprecht gelukkig heeft gemaakt. Naast een vast contract, koos Yara zes maanden geleden voor het zzp-bestaan via Medicalhunt. Een doordachte keuze die voortkwam uit een verlangen naar meer uren en flexibiliteit om haar studie en werk te combineren. “Ik koos specifiek voor deze optie, vanwege de vrijheid en ruimte die je nodig hebt als student. Het zzp-bestaan biedt die vrijheid. En Medicalhunt voelde als de perfecte match.”

Haar keuze voor Medicalhunt is niet zomaar. Yara waardeert de betrokkenheid en persoonlijke aanpak, die verder gaat dan puur zakelijke interacties. Het contact met het team van Medicalhunt voelt warm en ondersteunend, waardoor Yara zich gewaardeerd en begrepen voelt.

Persoonlijk contact en betrokkenheid

De vrijheid van zzp’en geeft Yara de kans om bij verschillende organisaties te werken en diverse ervaringen op te doen. “Medicalhunt is als een partner die overal verstand van heeft. Ze weten waar je op moet letten en nemen alles uit handen. Ja, je betaalt iets meer, maar het persoonlijke contact en de betrokkenheid maken het verschil. Na mijn eerste dienst werd ik geappt met de vraag hoe het was gegaan. Dat persoonlijke tintje maakt het werken met hen extra fijn.”

"Ik maak het vaker mee dat mensen gewoon niet willen dat ik ga. Heel bijzonder is dat."

Een van Yara's hoogtepunten in haar zorgcarrière was een confrontatie met een uitdagende cliënt. Een vrouw die in eerste instantie vol weerstand was en heel naar deed tegen collega’s. Yara, die destijds nog een hoofddoek droeg, werd geconfronteerd met harde woorden. “Ik liet me niet ontmoedigen. Ik leerde haar kennen en gedurende de tijd won ik stukje bij beetje haar vertrouwen. Altijd hield ik contact met haar en nu, jaren later, kom ik nog geregeld bij haar langs. Dan hangt ze bijna aan mijn benen. En zegt ze: ‘Yara, mag ik alsjeblieft met je mee? Als ik tijd heb, neem ik haar even mee voor een wandeling buiten. Ik maak het vaker mee dat mensen gewoon niet willen dat ik ga. Heel bijzonder is dat. En het geeft mij zo’n fijn gevoel. Ik kan echt iets voor iemand betekenen.”

Het belang van positieve aandacht

Als helpende in de thuiszorg heeft Yara een veelzijdige rol, variërend van hulp bij dagelijkse taken tot het verzorgen van wonden. Ze benadrukt het belang van persoonlijke aandacht en een positieve benadering in haar werk. Yara's liefde voor de zorg en haar toewijding aan het welzijn van haar cliënten straalt door in alles wat ze doet. “Of ik nu help met het opstaan, wassen, aankleden, tandenpoetsen, medicatie geven of wondverzorging doe, ik sta klaar voor alles. Het is meer dan fysieke hulp. Het gaat om het zien van degenen die het zelf niet meer kunnen.”

Het verhaal van die ene cliënt die aanvankelijk moeilijk was, maar uiteindelijk een band met Yara opbouwde, illustreert de impact die je als zorgverlener kunt hebben. “Dit werk is meer dan alleen het leveren van goede zorg. Maar ook begrip, vertrouwen en het geven van liefdevolle aandacht.”

"Ik maak mezelf heel gelukkig als ik anderen gelukkig maak."

Yara's reis in de zorg begon niet als een duidelijke roeping. In haar jeugd veranderden haar droomberoepen wekelijks. Maar de laatste zes jaar heeft ze de zorg omarmd. “Ik ben erin gerold omdat ik zelf uit situaties kwam waarin niet goed voor mij werd gezorgd. Ik wilde voor anderen zorgen en ontdekte gaandeweg dat ik mezelf heel gelukkig maak als ik anderen gelukkig maak.”

‘Wat je geeft, krijg je terug. En als jij de zorg levert die je zelf graag had willen hebben of gemist hebt, dan komt dat weer bij je terug. In vorm van waardering, een glimlach of een bepaald gevoel dat iemand je geeft. Je bouwt echt een band op met sommige cliënten. Als ik dan een keer m’n dag niet helemaal heb - en hoe goed ik dat ook probeer te maskeren - er zijn altijd een paar cliënten die dat zien. Die vragen dan even; ‘Goh Yaar, je ziet er anders uit. Is alles goed?’. Die betrokkenheid. Die zorg die je terug krijgt. Dat doet heel veel.”

Haar passie voor de zorg, gevoed door haar eigen ervaringen en empathie, drijft Yara om soms net even dat beetje extra te geven. "Het draait om de kleine dingen, de onverwachte momenten. Als je een band opbouwt en mensen voelen zich gewaardeerd, krijg je zoveel terug. En dat werkt ook weer helend voor jezelf.”

Zorg en compassie

Yara omarmt elke dag als een nieuw hoofdstuk op haar reis van zorg en compassie. Gedreven door haar liefde voor mensen en haar wens om een verschil te maken in de wereld van de zorg. Als ze terugblikt op de afgelopen zes maanden als zelfstandig zorgverlener, licht Yara op als ze praat over de diversiteit van haar werk. “Ik heb zoveel verschillende mensen ontmoet, elk met hun eigen verhaal. Dat is het mooie van de zorg. Je bent er voor mensen in de meest kwetsbare momenten van hun leven, en je draagt bij aan hun welzijn.”

Yara's dromen reiken verder dan alleen diensten draaien als zelfstandig zorgverlener. Terwijl ze over haar toekomst nadenkt, vertelt ze enthousiast: “Mijn ultieme doel is om ambulanceverpleegkundige te worden. Ik wil meer kunnen betekenen in noodsituaties. Het lijkt me intens, maar het idee dat ik direct impact kan hebben op iemands leven, dat lijkt me zo bijzonder.”

Een diepgekoesterde droom

Maar dat is niet het enige wat Yara in gedachten heeft. Ze deelt een glimp van een diepgekoesterde droom: haar eigen ouderenvilla. “Gewoon open, een open huis. Kleinschalig. Een warme plek waar mensen zich thuis voelen en waar ze niet willen vertrekken. Ik wil een plek creëren waar ouderen niet alleen de zorg krijgen die ze nodig hebben, maar waar ze ook een gevoel van gemeenschap ervaren. Samen activiteiten ondernemen, herinneringen delen, en vooral, het gevoel hebben dat ze thuis zijn.”

"Mensen blij maken. Dát geeft mij energie!"

Waar ze het meest trots op is? Haar energie! “Maar dat heeft denk ik ook wel te maken met mijn ADHD.” Een diagnose die ze zelf overigens totaal niet als een beperking ervaart. Het komt eerder heel goed van pas. “Ik kan niet echt goed stilzitten. Ik heb een boel meegemaakt. Voor mij is bezig zijn een afleiding. Stilzitten is eigenlijk gewoon funest. Ik ga liever door. Dan gaat alles makkelijker. Gaat je dag sneller. En heb je weer een heleboel mensen blij gemaakt. Dát geeft mij energie!”

Yara’s dagelijkse motto

Volgens Yara is dat het geheim van een perfecte dag. Om, ongeacht hoe je dag begint of welk obstakel je tegenkomt, ervoor te zorgen dat je anderen gelukkig maakt. “Zorg dat je een ander helpt, gelukkig of blij maakt. Dat is mijn dagelijkse motto. Of het nu gaat om een vervelend moment of een lastige dag, de kunst is om zoveel mogelijk mensen blij te maken. Waar je ook gaat. Op die manier maak je niet alleen anderen gelukkig, maar wordt jouw dag uiteindelijk ook perfect.”

Yara moedigt iedereen dan ook aan om vrolijk uit bed te stappen en jezelf te leren om naar de positieve kant van dingen te kijken. En met die boodschap wordt duidelijk dat haar reis van zorg en compassie niet alleen gaat over het verlenen van diensten aan anderen, maar ook over haar eigen persoonlijke groei. Yara heeft geleerd dat zorg verder gaat dan dat lijstje met to-do’s; het is het opbouwen van verbindingen, het tonen van begrip en het bieden van een luisterend oor.

Verlang jij net als Yara naar meer uren of flexibiliteit om bijvoorbeeld werk en studie te kunnen combineren? Dat kan bij Medicalhunt! Lees hier meer over onze dienstverbanden of ga naar de contactpagina en voor contact met een van onze collega's!