Home
Kenniscentrum
Verhalen
De stap van loondien...

De stap van loondienst naar zzp van helpende Hanane

Werken in de flexpool - Medicalhunt

Hanane Belarbi (33) werkt sinds 2018 in de zorg. Al snel kiest Hanane voor de vrijheid van het zelfstandig ondernemen in de zorg. Ze start als zzp’er en komt ze met Medicalhunt in contact. We gingen met Hanane in gesprek over haar stap als zelfstandige in de zorg.

“Vroeger heb ik samen met mijn ouders voor mijn broertje gezorgd. Hij was gehandicapt en zo heb ik geleerd hoe je iemand kan verzorgen. Inmiddels leeft mijn broertje niet meer, maar ik vond het verzorgen erg dankbaar om te doen”, vertelt Hanane. Via een oud-klasgenoot komt ze uit bij de zorg. Ze solliciteert als Helpende en wordt aangenomen.

“Ik heb vroeger een opleiding tot Pedagogisch Medewerker gevolgd, maar al tijdens mijn stage wist ik dat dit niets voor mij was. Door een oud-klasgenoot werd ik getipt voor het werken in de zorg. Ik had geen ervaring, maar besloot te solliciteren en werd aangenomen. Daar ging ik! De eerste twee, drie weken heb ik meegelopen met collega’s. Daarna moest ik zelfstandig aan de slag. In de zorg werk je soms met weinig mensen, je wordt dan in het diepe gegooid. Dat is niet leuk op dat moment, maar je leert er wel veel van. Je wordt er heel zelfstandig van!”

Geen rust

Via haar werkgever destijds krijgt ze een opleiding tot Verzorgende IG niveau 3 aangeboden, waarna ze doorgroeit tot zorgcoördinator, maar het werken in combinatie met het moederschap valt haar zwaar. “Ik heb drie kinderen: twee jongens en een meisje. Ik moest ook avonden, weekenden en nachten werken en op dat moment kon ik dat niet. 's Avonds moesten de kinderen naar bijles, zwemles en sport, dus dat kon ik niet goed combineren. Ik was erg onrustig. Elke keer moest ik diensten ruilen. Ik had gewoon geen rust. Toen dacht ik: hier moet een oplossing voor komen!”

Een collega, die ook zzp’er in de zorg is, ziet haar worstelen. Hanane: “Ik vertelde haar hoe ik erg ik ermee zat dat ik niet flexibel kon werken. Toen zei ze tegen me: ‘waarom ga je niet als zzp’er aan de slag!” In eerste instantie weifelt Hanane de optie weg. De bijkomende administratie, het opzeggen van haar vaste baan en opnieuw moeten beginnen. Toch besluit ze de sprong in het diepe te wagen. Hiermee laat ze haar vaste contract en baanzekerheid achter, maar kiest ze voor haar rust. “Het was een moeilijke stap. Ik had een vast contract en ik had de zekerheid die ik wilde, maar ik had geen rust. Ik koos voor zzp en dacht: als het niet goed gaat, kan ik altijd weer terug in loondienst. Nu kan ik zelfstandig mijn diensten inplannen, heb ik de vrijheid en ben ik flexibel!”

Werken als zzp'er in de zorg

“Ik wist niet echt waar ik moest beginnen. Gelukkig is mijn man zzp’er en mijn vriendin is al 20 jaar zzp’er in de zorg. Ik ben mijn vriendin blind gevolgd: ik ben verzekerd waar zij verzekerd is, zij heeft me echt heel erg geholpen!” Nadat ze is ingeschreven als zelfstandige, begint de zoektocht naar werk. “In het begin wist ik van niets. Dus ik ging het allemaal beleven. Ik deed van alles om te ontdekken wat ik leuk vond, en om aan mijn uren te komen. Ik had geen ander inkomen, dus ik moest wel werken.”

“Het hele proces van kennismaking en inschrijving was met een dag geregeld!”

Hanane vindt diverse vacatures via Indeed en komt daarna via internet Medicalhunt tegen. Ze besluit zich in te schrijven en komt in contact met Kees, recruiter zzp bij Medicalhunt. “Hanane kwam heel professioneel en integer op mij over. Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat Hanane graag voor Medicalhunt wilde werken. Natuurlijk kon ik na zo’n fijn gesprek niet anders zeggen dan dat de wens tot samenwerken wederzijds was”, vertelt Kees enthousiast. Een dag na het kennismakingsgesprek werd Hanane ingeschreven en de volgende dag werkte ze via de losse diensten, haar eerste dienst bij HilverZorg. Kees: “Het hele proces van kennismaking en inschrijving was met een dag geregeld!”

Ook Hanane is erg enthousiast: “Ik ben echt zeer tevreden, vooral over de communicatie. Bij mij staat communicatie op nummer één, het gaat zo goed. Ik ben echt tevreden: de facturatie, dat ze alles zelf doen en veel opdrachten bieden. Sinds dat ik werk als zzp'er kan ik, als ik wil, elke dag werken!”

Langdurige opdrachten

Inmiddels weet Hanane precies van welke doelgroepen ze het meest blij van wordt: mensen met dementie en psychische problemen, het werken op PG-afdelingen. Via Medicalhunt vindt ze een langdurige opdracht bij locatie Zonnehoeve van HilverZorg. Kees vertelt: “Hanane voelde zich direct prima op haar plek bij Hilverzorg en dat gevoel bleek wederzijds. Binnen de kortste keren werd Hanane door Hilverzorg ingezet voor een langdurige opdracht en nu werkt ze daar alweer bijna negen maanden. In al die maanden werd haar opdracht steeds verlengd, waardoor ze snel helemaal haar plekje heeft gevonden binnen deze zorginstelling." Hanane vertelt: “Ik vind het heel leuk en het bevalt goed! Ik werk veel en wordt gedetacheerd op één afdeling. Ik word er ook echt bij betrokken. Daarnaast vind ik de doelgroep ook leuk om mee te werken. Deze mensen zijn zo kwetsbaar. Het verzorgen, daar haal ik mijn voldoening uit.” 

Hanane wil de komende tijd altijd zzp’er in de zorg blijven werken. “Zo lang ik in de zorg werk, bouw ik ook ervaring op. Daar leer je echt heel veel van. Misschien over twee jaar, als mijn kinderen wat groter zijn, dat ik weer een opleiding ga doen. Dat wil ik graag! Over vijf jaar ben ik verpleegkundige, hoop ik!”

Wil jij net als Hanane de overstap maken naar zzp in de zorg? Lees meer over zzp in de zorg en schrijf je direct in als zzp'er. Wij helpen je bij de start!