Home
Kenniscentrum
Nieuws
Fiscaal kader voor z...

Fiscaal Kader voor zzp’ers in de zorg van de baan: strengere VBAR-wetgeving op komst

Nieuws
22 juli 2024

Het plan om een specifiek fiscaal kader voor zzp’ers in de zorgsector in te voeren, is stopgezet.

De uitvoeringsdienst van het ministerie van Financiën heeft de richtlijn als ‘onuitvoerbaar’ bestempeld. Dit betekent dat zorgprofessionals en zorginstellingen in 2026 zullen moeten voldoen aan de strengere VBAR-wet (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden).

Eerder werd al aangekondigd dat de invoering van de VBAR-wet met minstens een jaar is uitgesteld, waardoor de wet nu pas op 1 januari 2026 van kracht zal worden (link naar ander artikel). Het Fiscaal Kader was bedoeld om specifiek het aantal zzp’ers in de zorgsector te verminderen en werd ontwikkeld in samenwerking met de ministeries van Financiën, VWS, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), evenals zorgorganisaties zoals NVZ, de Nederlandse ggz, ActiZ, NFU, Zorgthuisnl en VGN. Hoewel de invoering van het Fiscaal Kader vorig jaar al was uitgesteld, blijkt nu dat het geheel van tafel is.

Onuitvoerbaar binnen huidige wetgeving

In een memo aan de top van het ministerie heeft de Belastingdienst aangegeven dat het Fiscaal Kader niet past binnen de huidige wet- en regelgeving, waardoor uitvoering onmogelijk is. Een woordvoerder van Financiën bevestigt: “Het Fiscaal Kader past niet binnen de huidige wet- en regelgeving. Daarom kan hij niet worden uitgevoerd.” Aanpassingen aan de richtlijn zijn mogelijk, maar er is nog geen nieuwe datum vastgesteld voor invoering.

Gemiste kans voor de zorgsector

Een bron binnen een van de betrokken zorgorganisaties heeft vertrouwelijk laten weten dat zij de invoering van het Fiscaal Kader hebben opgegeven. Dit is een teleurstelling voor de zorgsector, omdat deze richtlijn zzp’ers minder strikt beperkte dan de landelijke VBAR-wet, die voor alle zzp’ers geldt. Het Fiscaal Kader zou bijvoorbeeld zorgmedewerkers toestaan maximaal 28 uur per week als zzp’er te werken voor minstens twee werkgevers, terwijl zij ook aan specifieke kwaliteitseisen moesten voldoen.

Bij Medicalhunt begrijpen we de uitdagingen die deze veranderingen met zich meebrengen voor zowel zorgprofessionals als zorginstellingen. Wij staan klaar om zorginstellingen te helpen navigeren door deze complexe regelgeving en oplossingen te bieden om de continuïteit van zorg te waarborgen. Voor zorgprofessionals bieden wij begeleiding naar opdrachten die voldoen aan de nieuwe wetgeving of ondersteuning bij de overgang naar vaste dienstverbanden.

Neem contact met ons op voor meer informatie, over hoe wij jouw organisatie of zorgprofessionals kunnen ondersteunen bij veranderingen in regelgeving. Samen werken we aan een stabiele en toekomstbestendige zorgsector.