Home
Kenniscentrum
Nieuws
Invoering wet vbar u...

Invoering Wet VBAR uitgesteld: zorgsector krijgt extra jaar voor aanpassing aan nieuwe regels

Nieuws
22 juli 2024

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten de invoering van de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) uit te stellen tot 1 januari 2026.

De wet, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid van zzp’ers te voorkomen en duidelijke kaders te stellen rondom zelfstandig ondernemen in sectoren zoals de zorg, zou oorspronkelijk op 1 januari 2025 in werking treden. Dit meldt Skipr.

De VBAR bepaalt dat iemand niet als zzp’er kan worden beschouwd als er sprake is van aansturing door een leidinggevende of als het werk is ingebed in een organisatie. De wet heeft als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer vaste contracten te bevorderen.

De beslissing tot uitstel is genomen na een groot aantal opmerkingen op de internetconsultatie, waarbij meer dan duizend reacties werden ontvangen. Het ministerie van SZW heeft niet aangegeven of de Belastingdienst tijdens de overgangsperiode zal handhaven. Deze zomer zal het aangepaste wetsvoorstel voor de VBAR naar de Raad van State gaan voor juridisch advies over de uitvoerbaarheid ervan, waarna de Tweede en Eerste Kamer zich erover zullen buigen. 

De zorgsector telt momenteel ongeveer 200.000 zzp’ers. Verwacht wordt dat met de invoering van de VBAR een groot deel van deze zelfstandigen de sector zal verlaten. De coalitiepartijen zijn vastberaden om schijnzelfstandigheid te beperken en zetten zich in voor meer vaste contracten binnen de zorg.

Bij Medicalhunt staan we klaar om zowel zorgprofessionals als zorgorganisaties te ondersteunen tijdens deze overgangsperiode.

Als detacheringsbureau begrijpen wij de impact die deze wet kan hebben op zowel zorgprofessionals als zorginstellingen. Wij zijn er om enerzijds om zorginstellingen te helpen bij het navigeren door deze veranderingen en het vinden van geschikte oplossingen om de continuïteit van zorg te waarborgen. En anderzijds voor zorgprofessionals om hen te begeleiden naar passende opdrachten die aansluiten bij de nieuwe wetgeving. Of hen te ondersteunen bij de overgang naar andere dienstverbanden indien gewenst.

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jou kunnen ondersteunen tijdens deze transitie. Samen werken we aan een stabiele en toekomstbestendige zorgsector.