Home
Kenniscentrum
Nieuws
Het fiscaal kader zz...

Het Fiscaal kader zzp zorg: een nieuwe fase voor zzp’ers in de zorg

Nieuws
1 januari 2024

Met de langverwachte komst van het Fiscaal kader zzp zorg belooft 2024 een keerpunt voor zelfstandige zorgverleners in Nederland te worden. 

Hoewel de invoeringsdatum is verschoven naar 1 juli, is het essentieel om je nu al grondig voor te bereiden. Deze regeling zal niet alleen duidelijkheid scheppen omtrent arbeidsrelaties, maar ook schijnzelfstandigheid binnen de zorgsector aanpakken. Maar wat betekent dit voor jou als zzp'er in de zorg?

Wat is het Fiscaal kader zzp zorg?

Het Fiscaal kader zzp zorg presenteert een richtlijn voor samenwerking tussen zorgorganisaties en zzp'ers in de zorg. Het doel is om duidelijkheid te verschaffen over wanneer je wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer en wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit kader is het resultaat van nauwe samenwerking tussen verschillende ministeries, de Belastingdienst en zes koepels van werkgevers in de zorg.

Voor wie geldt het Fiscaal kader?

Het Fiscaal kader zzp zorg wordt ondersteund door zes vooraanstaande koepels van werkgevers, die gezamenlijk alle sectoren van de zorg vertegenwoordigen. Deze koepels - denk aan ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de wijkverpleging, werkgevers in de GGZ en de Gehandicaptenzorg - hebben allen een intentieverklaring ondertekend om het kader te omarmen. Dit betekent dat de kans groot is, dat jij als zzp'er in de zorg te maken krijgt met dit kader.

Onduidelijkheid wegnemen: ondernemer of schijnzelfstandige?

Wanneer ben je nou ondernemer en wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid? Met de introductie van het Fiscaal kader wordt die vraag voor eens en voor altijd beantwoord. Dit kader zal duidelijk onderscheid maken. Wat van essentieel belang is voor zowel zzp'ers als opdrachtgevers om hun positie en verantwoordelijkheden beter te begrijpen.

Hoe kun je voldoen aan het Fiscaal kader zzp zorg?

Hoewel de exacte criteria van het kader nog moeten worden gepubliceerd, is het belangrijk je alvast voor te bereiden op de mogelijke eisen. Zo wordt verwacht dat zzp'ers in de zorg aan bepaalde criteria moeten voldoen om als zelfstandig ondernemer te worden beschouwd. Een goede voorbereiding kan onder meer inhouden dat je voldoet aan de wettelijke vereisten voor ondernemerschap (wellicht kunnen we hier een landingspagina voor maken en daar naar linken). En op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen de sector.

Versterking van ondernemerschap en expertise

Daarnaast wijst het Fiscaal kader een duidelijke richting aan voor zzp’ers in de zorg. Naast het versterken van je ondernemerschap wordt het essentieel te investeren in de uitbreiding van je expertise. Het hebben van expertise waarover de opdrachtgever niet beschikt, wordt gezien als een belangrijke indicator voor succesvolle integratie. Hierdoor zal de concurrentie tussen zzp'ers ongetwijfeld toenemen. Logisch gevolg is dat degene die zich het beste aanpast en het meeste toegevoegde waarde biedt, de beste kansen zal hebben op de markt.

1 juli 2024: een belangrijke datum voor het Fiscaal kader zzp zorg

Oorspronkelijk was het Fiscaal kader zzp zorg gepland om op 1 januari 2024 in werking te treden. Echter, vanwege verschillende redenen werd deze datum uitgesteld tot minstens 1 juli 2024. Met de recente vertraging in de publicatie van het kader is nog onduidelijk of deze nieuwe deadline wel gehaald zal worden.

Een nieuw tijdperk voor zelfstandige zorgverleners

De aanstaande implementatie van het Fiscaal kader zzp zorg brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor zelfstandige zorgverleners in Nederland. Wat 2024 markeert als een nieuw tijdperk voor zelfstandige zorgverleners in Nederland. Met strikte eisen omtrent kwaliteit en ondernemerschap, evenals een focus op het uitbreiden van expertise, zul je je als zzp'ers in de zorg moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Voorbereiding en bewustwording

De kans is groot dat de nieuwe regeling een verschuiving gaat veroorzaken in de manier waarop zelfstandige zorgverleners en opdrachtgevers met elkaar samenwerken. Enerzijds zal het dus duidelijkheid verschaffen over arbeidsrelaties. En anderzijds moet het schijnzelfstandigheid aanpakken. Het is van cruciaal belang dat jij je als zzp’er in de zorg voorbereidt op deze veranderingen. En bewust bent van wat dit kan betekenen voor jouw werkzaamheden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en neem tijdig de nodige maatregelen om je positie te versterken in deze snel evoluerende sector.

Contact en antwoord op al jouw vragen

Bij Medicalhunt begrijpen we de uitdaging van het bijhouden van voortdurende veranderingen en het vinden van betrouwbare informatiebronnen. Daarom staan wij klaar om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden over hoe je als zelfstandige zorgverlener het beste kunt navigeren binnen dit nieuwe fiscale kader. Neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning. Onze collega’s zijn beschikbaar om je te begeleiden en te adviseren. Samen zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent op de toekomst van zelfstandig werken in de zorgsector.

Heb jij een vraag?

Melanie Jansen

Melanie Jansen

Business Unit Manager

Neem contact op

of