Home
Kenniscentrum
Verhalen
Het nederlandse avon...

Het Nederlandse avontuur van helpende Silvia

Helpende - Silvia Varetto - succesverhaal

De Italiaanse Silvia Varetto (30) weet al sinds haar 15 dat ze verpleegkundige wil worden. Ze jaagt haar dromen na en gaat aan de slag als verpleegkundige in Saluzzo. Twee jaar geleden verhuist ze voor de liefde naar Nederland en sinds vier maanden werkt ze via Medicalhunt als Helpende. Wij gingen met Silvia in gesprek over haar ervaringen met de zorg in Nederland en Italië.

“Toen ik 15 was, wist ik al dat ik als verpleegkundige wilde werken. Mijn moeder is huisarts en mijn vader werkt als dierenarts. Vijf jaar geleden startte ik dan echt als algemeen verpleegkundige. In Italië heb ik in verschillende verpleeghuizen gewerkt, later ook als verpleegkundige op de urologie en gynaecologie”, vertelt Silvia enthousiast. “Bijna twee jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen, omdat de kwaliteit van het leven hier beter is dan in Italië. Ik woon nu in Amsterdam met mijn man en we zijn net getrouwd.”

De Nederlandse taal

Silvia komt oorspronkelijk uit Saluzzo, een mooie stad in het Noorden van Italië, naast de bergen. Sinds vier maanden werkt ze via Medicalhunt als zzp’er in de functie van Helpende, in eerste instantie om haar taal te verbeteren. “Een vriend van mij uit Italië woont al vijf jaar in Nederland en werkt ook via Medicalhunt. Hij bracht me in contact met Melanie. In het begin was ik heel zenuwachtig, maar het contact met Melanie is heel prettig en gezellig. Ze stelt me op mijn gemak. Met mijn diploma’s zou ik hier in Nederland als Verzorgende IG mogen werken, maar ik ben op dit moment nog te onzeker over mijn taal. Ik ben bang dat mensen mij niet kunnen verstaan. Dus ik wil nog wat verder studeren, mijn staatsexamen B1 behalen en dan doorgroeien”, vertelt Silvia. Ondanks haar onzekerheid spreekt Silvia met een prachtig Italiaans accent en is haar Nederlands erg goed!

“Ik wist dat de verhuizing naar Nederland mijn leven compleet zou veranderen en dat ik heel veel zou moeten leren om de Nederlandse taal te leren. De Nederlandse taal is totaal anders dan de Italiaanse taal. Ik heb een privéleraar, want de Nederlandse grammatica is niet makkelijk. Ik werk meestal in verpleeghuizen in Amsterdam en ook in de thuiszorg in Hilversum. Daar zijn de mensen ouder en praten ze wat langzamer, dus kan ik goed naar ze luisteren en hen gelukkig ook goed begrijpen.”

De zorg in Nederland versus Italië

“De zorg is hier totaal anders dan in Italië. Er is een tekort aan personeel in de zorg en zorgmedewerkers in Nederland worden beter betaald dan in Italië. Daar wonen ouderen vaak bij de familie, hier komen ouderen toch eerder naar verpleeghuizen. Het is er gezellig, een soort familie. Ik heb in Italië nooit als Helpende gewerkt en in Nederland nog nooit als verpleegkundige. Wat ik merk is dat verpleegkundigen veel papierwerk moeten afhandelen, terwijl Helpenden meer tijd aan de cliënt kunnen besteden. Het is dus totaal anders, maar ik heb nu meer tijd voor de cliënt. Ik heb meer tijd om met ze in gesprek te gaan en daardoor mijn taal te verbeteren.”

"Ik vind het leuk om mensen te kunnen helpen, die ook echt hulp nodig hebben."

Sinds Silvia hier werkt heeft ze al in vier verschillende verpleeghuizen gewerkt, één ding valt haar op: “Zelfs als ik weinig Nederlands praat, zijn de collega’s heel behulpzaam. Italianen zijn wat minder beleefd tegen mensen die weinig Italiaans praten, hier zijn de collega’s heel behulpzaam. Ik heb leuke collega’s”, vertelt Silvia enthousiast.

“Ik vind het leuk om mensen te kunnen helpen, die ook echt hulp nodig hebben. Je kunt de kwaliteit van het leven van een cliënt verbeteren, dat vind ik mooi! In de toekomst zou ik wel graag als verpleegkundige aan de slag gaan, maar altijd als zzp’er. Nu scheelt dat veel, want niet alleen het inkomen is hoger, ik kan nu ook werken wanneer ik wil en heb dus meer tijd om de taal onder de knie te krijgen. In de toekomst zou ik graag twee kinderen willen en als zzp’er kan ik zelf mijn diensten bepalen. Dat biedt mij uitkomst.”

Wil jij net als Silvia aan de slag als Verpleegkundige of de overstap maken naar zzp in de zorg? Klik hier voor voor meer informatie of neem contact met ons op!