Home
Kenniscentrum
Verhalen
De bewuste keuze voo...

De bewuste keuze voor detachering van anesthesiemedewerker Werner

PA130442 01

Van jongs af aan weet Werner van Manen (24) het al: een baan in de zorg is wat hij wil. Het zorgen, en vooral nuttige zorg leveren, in combinatie met een fascinatie voor hoog complexe zorg, maakt het dat hij graag arts op de traumahelikopter wil worden. Om zijn ambities waar te maken, doet hij nu ervaring op middels detachering via Medicalhunt als anesthesiemedewerker. We gingen met Werner in gesprek.


“Ik heb ooit eens tegen een anesthesist gezegd dat hij een slaapverwekkend vak heeft. Toen moest ik verplicht een dag met hem meekijken. Ineens stond ik aan de andere kant bij de anesthesie. Toen dacht ik: ‘die opleiding moet ik doen!’. Drie jaar later rondt Werner de specialisatie Anesthesie af en gaat hij aan het werk. Hij heeft uitdaging nodig en vindt het belangrijk om veel ervaring op te doen. “Ik heb gewoon uitdaging nodig en wil heel graag naar de ambulance toe. Ik heb daar werkervaring voor nodig, maar ik denk ook dat ik het nodig heb om dingen te zien. Grote ingrepen, andere specialismen. Daarom koos ik voor detachering, dan kan ik overal langs en dan ga ik het zien!”

De bewuste keuze

Werner kiest dus bewust voor detachering. Voor de vrijheid en de flexibiliteit, maar vooral om een kijkje te kunnen nemen op verschillende werkplekken. Via een collega komt hij in contact met Steven van Medicalhunt. “Ik had tegen een collega gezegd dat ik weleens wat anders wilde. En als je dan gaat kijken, dan wil je jezelf niet vastzetten. Ik wil kijken of iets bevalt en anders wil ik na een half jaar iets nieuws proberen. Als detachant is dat natuurlijk de geschikte manier.” Steven gaat op zoek naar een opdracht die aansluit bij zijn wensen en behoeften, een baan als anesthesiemedewerker. Werner: “Steven komt zijn afspraken na en doet wat hij zegt. Hij zegt ook wat hij gaat doen, dat is fijn! Als ik hem bel, neemt hij altijd op. Er zijn korte lijntjes.”

PA130458 01

Zijn eerste opdracht wordt gevonden bij Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Hier werkt hij sinds 1 september als anesthesiemedewerker. “Ik moest er eerst aan wennen, maar ik had wel zin om naar in een ander ziekenhuis aan de slag te gaan. Om nieuwe dingen te zien, die je nog niet kent”, vertelt Werner. “Waar ik tegenop zag is dat je niet bij een team hoort, maar dat je als een soort gast binnenkomt. Je wordt als detachant minder betrokken in werkgroepen en afdelingsvergaderingen. Ergens mis ik dat wel, het stukje uitdaging, vooral in het begeleiden van leerlingen. Maar aan de andere kant kan ik me nu beter focussen. Want wat ik ook wel heb gemerkt is dat als je bij een bepaalde werkgroep zit, dat je niet altijd de tijd hiervoor krijgt, omdat je op de werkvloer nodig bent. Dan kun je niet de kwaliteit neerzetten die je wilt, dat frustreert dan." Werner kan zijn werk daardoor een stuk beter loslaten. “Als ik om 4 uur klaar ben, dan kan ik de deur achter me dicht trekken en kan ik het loslaten. Dan is er morgen weer een nieuwe dag.”

Loondienst versus detachering

Ondanks dat hij de toekomst soms onzeker vindt, is detacheren niet significant anders dan het werken in loondienst. “Je zult er altijd mee moeten dealen dat je niet weet wat er komen gaat. Je hebt een relatief korte inwerkperiode en je moet het in die korte inwerkperiode wel waarmaken. Je komt in een nieuwe ploeg terecht en je moet het gezellig maken. Dat kan spannend zijn, maar als dat lukt, dan is het niet anders dan dat je in loondienst zou werken. Als je snel je werkplek eigen kunt maken in een team waar mensen je accepteren, en waar je manier van werken aansluit op die van de werkplek, dan is dat leuk. Vooral als dat op korte termijn lukt. Daar haal ik de kick uit!"

Zijn opdracht loopt tot december, maar op de dag van het interview hoort Werner dat zijn opdracht wordt verlengd bij Het Gelre Ziekenhuis. Goed nieuws! “Er zit hier een leuke, gezellige club met mensen, die bereid zijn je iets te leren en die het vertrouwen in je hebben. Ik ervaar deze plek als een heel gezellig, met een warme, leuke ploeg.” Toch denkt Werner ook alweer vooruit: “In een volgende opdracht ga je denk ik weer opnieuw beginnen. Je zult weer moeten schakelen. Ik zou dan graag willen opbouwen naar iets groters. Een groter centrum met hogere complexe chirurgie. Ik zou meer klinisch willen werken en kijken of ik kan worden ingewerkt op een bepaald specialisme. Over vijf jaar? Misschien werk ik wel voor de anesthesie, misschien ben ik bezig met de ambulance opleiding, misschien ben ik wel uitgekeken op de zorg en word ik vertegenwoordiger. Ik weet het niet. Het ligt allemaal open!”

Wil jij net als Werner aan de slag als anesthesiemedewerker of kies je liever voor detachering in een andere functie? Bekijk meer informatie of schrijf je direct in voor detachering.