Home
Kenniscentrum
Blog
Starten als zzper in...

Starten als zzp'er in de zorg: dit moet je weten

Blog
17 februari 2022

Zzp’er in de zorg: hoe pak je dit aan, waar let je op en hoe vind je de mooiste zzp opdrachten in de zorg? In deze blog geven wij antwoord op al jouw vragen over zzp in de zorg. Lees snel verder!

Je hebt gekozen om de vrijheid te hebben om te ondernemen in de zorg. Van harte gefeliciteerd! Nu je jouw keuze hebt gemaakt om een zelfstandige zonder personeel, of in jouw geval een zelfstandige zorg professional (zzp) te worden, is het tijd om een aantal zaken op orde te stellen. Want, zzp’er in de zorg: hoe pak je dit aan, waar let je op en hoe vind je de mooiste zzp opdrachten in de zorg? In deze blog geven wij antwoord op al jouw vragen over zzp in de zorg. Lees snel verder!

1 Starten als zzp’er in de zorg

Starten als zelfstandige zorgprofessional, het begint met inschrijven. Want voordat je echt kunt starten moet je voldoen aan de wet- en regelgeving en ingeschreven staan bij verschillende partijen.

  • Kamer van Koophandel
    Schrijf je allereerst in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers, dus ook voor jou als zelfstandige zorgprofessional.
  • Het BIG-register
    Alleen als Verpleegkundige dien je als zelfstandige zorgprofessional te worden opgenomen in het BIG-register. Zorg ervoor dat jij je BIG-registratie op orde hebt. Pas na goedkeuring van jouw aanvraag mag je de behandelingen in de zorg zelfstandig uitvoeren. Je wordt per vijf jaar opgenomen in het register. Een paar maanden voor het einde van je registratie krijg je een bericht voor herregistratie.
  • VOG (verklaring omtrent gedrag)
    In de zorg is een verklaring omtrent gedrag verplicht, dus ook als je een zzp’er in de zorg bent. Op deze manier is jouw opdrachtgever ervan verzekerd dat jouw gedrag (in het verleden) geen bezwaar vormt om in de zorg te werken. Zorg er dus voor dat je een geldig VOG hebt. Elke drie jaar moet je een nieuwe verklaring aanvragen. Het aanvragen van een VOG kan schriftelijk via de gemeente of digitaal via justis.nl.
  • KIWA-keurmerk
    Als zzp’er in de zorg dien je een kwaliteitskeurmerk aan te vragen. Met dit keurmerk laat je zien dat je voldoet aan de WKKGZ-eisen en dat je voor zorgkwaliteit staat. Het kwaliteitskeurmerk Mijn Keurmerk kun je aanvragen op www.mijnkeurmerk.nl
  • AGB-code
    Wil je als zzp’er PGB opdrachten aannemen, dan is een AGB-code als zzp’er in de zorg verplicht. PGB-houders kunnen deze code vermelden op de declaraties naar zorgverzekeraars. Het aanvragen van een AGB-code kan via www.agbcode.nl. Let op: het verwerken van jouw aanvraag kan enkele weken duren.
  • Een zakelijk bankrekeningnummer
    Wil jij jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden houden, dan is het aan te raden om een zakelijke bankrekening aan te schaffen. Het aanvragen van een zakelijke bankrekening kan bij jouw eigen bank. Dit is natuurlijk niet verplicht.
  • BTW-ID nummer
    Een BTW-ID nummer is een identiek identificatienummer dat de Belastingdienst toewijst aan zzp’ers. Dit ID vermeld je op de facturen richting opdrachtgevers en gebruik je voor het contact met klanten. Wanneer jij jouw eenmanszaak en dus eigenlijk jezelf inschrijft bij de KVK, dan krijg je van de Belastingdienst binnen twee weken twee brieven. In de eerste brief ontvang je een omzetbelastingnummer en in de tweede brief ontvang je jouw btw-identificatienummer.

2 Zzp zorg verzekeringen

Ondernemen in de zorg brengt een aantal risico’s met zich mee. Je draagt zorg voor kwetsbare mensen en als er iets gebeurt kun je niet meer terugvallen op een werkgever. Daar ben je nu zelf verantwoordelijk voor. De gevolgschade van eventuele fouten kun je verzekeren met de beroepssaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Daarnaast kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook van pas komen. Als je ziek wordt, kun je dan namelijk aanspraak maken op een alternatief inkomen.

Andere verzekeringen die je kunt afsluiten zijn:

  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Bedrijfsstagnatieverzekering
  • Ziektekostenverzekering
  • Pensioenverzekering

3 Creëer de juiste Algemene Voorwaarden

Het opstellen van Algemene Voorwaarden is niet verplicht, maar is wel een belangrijk onderdeel van jouw bedrijfsvoering. Bepaalde zaken leg je vast in de Algemene Voorwaarden, wat ervoor zorgt dat je bepaalde problematiek kunt voorkomen. Stel juridisch correcte algemene voorwaarden op en deel deze voorwaarden met je opdrachtgever voordat je een overeenkomst aangaat. Zorg er daarnaast ook voor dat er geen onduidelijkheden over de verdere samenwerking ontstaan.

Wil jij hulp bij het opstellen van jouw Algemene Voorwaarden? Medicalhunt kan je hierbij helpen en stelt deze graag voor je op. Meer weten? Klik dan hier.

4 PGB opdrachten? Houd een dossier bij

Zorgverleners horen van iedere cliënt een medisch dossier bij te houden. Hierin leg je onder andere het behandeltraject vast en andere gegevens over de gezondheid van je patiënten en cliënten. Je bent verplicht om persoonsdossiers vijftien jaar te bewaren. Houd hierbij rekening met wet AVG.

Als zzp’er in de zorg heb je meldingsplicht en daarnaast ben je volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht om een onafhankelijk klachtenfunctionaris te hebben voor de afhandeling van klachten van cliënten. Ook is het mogelijk om je aan te sluiten bij een klachtenregeling.

5 Tarieven en BTW

Als zzp’er in de zorg moet je nadenken over een passend uurtarief. Houd bij het samenstellen van een uurtarief niet alleen rekening met je verdiensten, ga ook de bijkomende kosten, als bijscholing, werk aan administratie en het betalen van verzekeringen, na.

Als zzp’er kun je vrijgesteld worden van BTW. Of je wel of niet vrijgesteld wordt hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld of je gebruik maakt van de KOR-regeling, de omzet die je per jaar maakt, of je regelmatig inkomsten hebt en of je een vermogensbestanddeel exploiteert. Op de website van de Rijksoverheid kun je zien wanneer je ondernemer bent en wanneer je een ondernemer voor BTW bent.

6 Administratie

Een grote bijkomstigheid van zelfstandig ondernemen is de administratie. Houd zelf een overzicht van je financiële situatie bij zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Plan een vaste dag in om aan je administratie te werken en alles op orde te brengen. Houd privé en zakelijk gescheiden en bekijk welke belastingen je moet betalen.

Wanneer je je als zzp’er in de zorg aansluit bij Medicalhunt, ontlasten wij je bij de facturatie. Meer weten? Klik dan hier.

7 Zzp opdrachten

Werken als zzp’er in de zorg betekent dat jij zelf op zoek moet gaan naar geschikte zzp zorg opdrachten. Verschillende (zorg)organisaties bieden zzp opdrachten aan voor de zorg. Bekijk hier de zzp opdrachten van Medicalhunt en schrijf je direct in.

8 Ken de geldende wet- en regelgeving en kwaliteitskaders

Afhankelijk van de zorg die je gaat verlenen, gelden er verschillende wetten, regels, richtlijnen en/of kwaliteitskaders. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de eisen die een organisatie aan jouw stelt. Daarnaast moet de zorg die jij als zzp’er verleent aan wettelijke kwaliteitseisen voldoen. Met deze zelftest en uitzonderingenlijst kun je controleren of je aan de eisen van de WKKGZ voldoet.

You did it!

Het is gelukt! Jij bent klaar om te werken als zzp’er in de zorg. Heb jij nog vragen of wil je het jezelf gemakkelijker maken? Bij Medicalhunt bieden wij je graag alle ruimte om te werken als zzp’er in de zorg door uitdagende zzp opdrachten te vinden en jouw planning en administratie makkelijker te maken. Op deze manier kun jij doen wat jij het beste kan: de beste zorg leveren.

Als zzp'er kun jij ook via Medicalhunt aan de slag via losse diensten of langdurige opdrachten bij onze opdrachtgevers. Benieuwd naar jouw voordelen als zzp'er bij Medicalhunt of wil jij meer weten over zzp in de zorg bij Medicalhunt? Lees meer over zzp in de zorg of neem contact met ons op!

Heb je een vraag?

Melanie van ewijk

Melanie van Ewijk

Recruiter