Home
Kenniscentrum
Verhalen
De seh afdelingen va...

De vele afdelingen van SEH-verpleegkundige Berend

Berend

Als een van de eerste gedetacheerde SEH-verpleegkundigen bij Medicalhunt, kent Berend inmiddels al zo’n tien Spoedeisend hulp afdelingen van binnen en buiten. Sinds kort is hij weer terug waar hij is begonnen; de Spoedeisende hulp in Beverwijk.

“Je verlaat iets, maar je vindt nooit weer terug wat je achtergelaten hebt. Toch vind ik het leuk altijd leuk om weer terug te gaan naar een ziekenhuis waar je al eerder hebt gezeten.”

Is dat ook de reden dat je voor detachering hebt gekozen?

“Ik merk heel vaak aan mezelf dat ik na een jaar weer toe ben aan iets nieuws. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen gewoontes, ik vind het fijn om na een jaar weer andere regels en ritmes te hebben. Als je bent gedetacheerd kan dat. Zonder dat je dan van werkgever hoeft te wisselen."

"Ook vind ik in de eerste plaats de diversiteit van de Spoedeisende Hulp leuk, ik heb er inmiddels al een stuk of 9 à 10 gezien. Ik vind het gewoon erg leuk om iedere keer nieuwe collega’s en mensen te ontmoeten. Ook dat maakt detacheren en de Spoedeisende Hulp voor mij leuk. En financieel is het natuurlijk ook aantrekkelijk, niet te vergeten.”

Hoe ziet jouw werkdag in Beverwijk eruit?

“Dat is op de SEH heel lastig te omschrijven zoals je je wellicht kunt voorstellen. In ieder geval heel divers. Ik reis nu drie kwartier naar mijn werk. Dus ik begin en eindig mijn dag in ieder geval altijd met een autoritje. Als ik aankom op de afdeling begin ik over het algemeen met een bak koffie. Als je ergens gedetacheerd bent heb je altijd gewoon je eigen pasje, je kunt dus overal gewoon bij, dat is prettig."

"Mijn dag start dan zoals dat daar in het ziekenhuis de gewoonte is en dat vraagt wat flexibiliteit want elk ziekenhuis heeft zijn eigen gewoontes. En dan is het een kwestie van de patiëntenstroom opvangen die er komt. Dat is dus ook per ziekenhuis heel verschillend. Ik kom net uit Nieuwegein, daar heb ik een jaar gezeten en dat is een enorm druk ziekenhuis met eigenlijk overdag net zo’n doorloop als ‘s nachts en ‘s avonds. Nu zit ik in Beverwijk met een rustigere spoed. Daardoor heb je weer wat meer tijd voor de mensen, wat ook wel weer prettig is.”

"Ik denk dat werken in detachering je een breder pallet geeft dan alleen werken in je eigen 'toko'. Het geeft je echt meer. Als verpleegkundige maakt het je gewoon breder."

Hoe ben jij eigenlijk bij Medicalhunt, of destijds DMU, terechtgekomen? 

“Steven van Medicalhunt is een oud-collega van mij. We hadden het wel eens over detacheren. Hij heeft mij destijds gevraagd of ik voor hen wilde werken. Toen heb ik voor mezelf de plussen en de minnen tegen elkaar afgewogen Het leek me wel boeiend om de wereld te leren kennen van andere ziekenhuizen en het scheelde me een hoop geld. Dus toen ben ik overgegaan.” 

Je vertelde net al dat je eerst in Nieuwegein aan het werk was en nu voor Beverwijk hebt gekozen. Hoe kies jij een volgende opdracht?

“Ik heb de luxe dat ik vaak word gevraagd door een opdrachtgever. Ik heb niet zoveel voorkeuren, maar vind het dus leuk om terug te gaan naar een ziekenhuis waar ik eerder hebt gewerkt. Heel vaak kies ik echt vanuit mijn eigen gevoel: ‘waar voel ik me prettig? Waar voel ik me thuis?’ In mijn beginperiode bij Medicalhunt heb ik anderhalf jaar in Beverwijk gezeten." 

"Nu vroegen ze mij of in augustus of ik in december wilde beginnen voor een jaar. Dat heb ik toegezegd, dat komt meer vanuit het hart dan een rationele keuze die je maakt. Soms doe ik dat wel hoor, maar meestal niet. Ik ben ook gevraagd voor een ander ziekenhuis in diezelfde tijd en dan heb je een bepaald gevoel en voorkeur voor het een of het ander en dan ga je daarnaartoe.” 

Bij Medicalhunt proberen wij echt het verschil te maken in de zorg. Hoe doe jij dit persoonlijk? 

“Door een actief verpleegkundige te zijn die zijn vaardigheden bijhoudt, dus niet met je mond vol tanden staan en niet kijken van ‘goh, dat weet ik niet’ maar dan opzoeken waarom je het niet weet en het een volgende keer wel weten en kunnen. Eigenlijk net een beetje meer zijn en doen. En je vaardigheden meenemen die je ergens anders weghaalt. Actief je ideeën uitdragen, ik zeg altijd ik geef je informatie, je mag ermee doen wat je wilt."

"Ik zie hoe het in andere ziekenhuizen gaat, dat kan ik uitdragen. ‘Dit kun je misschien beter zo doen, of dit doen jullie goed, dus dat neem ik ergens anders mee naartoe.' Daarmee van meerwaarde zijn. Het is niet zo ik alleen een dienst kom doen, deze draai en weer weg ben. Dat vind ik niet Medicalhunt-waardig en past niet bij mij. Het is belangrijk dat je wanneer je wordt gedetacheerd en ergens een langere periode zit, je ook echt van meerwaarde bent. Dat je kijkt hoe zaken in elkaar zitten en wat je eraan kunt verbeteren. Dat moet je dan ook uit durven dragen.” 

En wat heb jij tot nu toe al kunnen uitdragen op ‘het oude nest’ in Beverwijk? 

“Een van de procedures op de afdeling kan en moet volgens mij beter. Daar heb ik een plan voor geschreven met mijn observaties daarover en wat ik eraan zou veranderen. Dat plan heb ik vervolgens bij de leiding neergelegd. Hier waren ze blij mee. Ik realiseer me ook wel dat sommige dingen een langere adem nodig hebben. Daar ben ik me van bewust. Dus ik ben benieuwd wat ik in de loop van het jaar aan veranderingen teweeg kan gaan brengen.” 

Wil jij net als Berend aan de slag als SEH-verpleegkundige? Bekijk nu onze openstaande vacatures of neem contact met ons op.