Home
Kenniscentrum
Verhalen
Carla ging van zorg ...

Verzorgende IG Carla ging van zorg in loondienst naar vrijheid als zzp’er

Carla Ruiter

Carla Ruiter, een levendige 56-jarige verzorgende IG, heeft recentelijk de sprong gewaagd van een leven in loondienst naar een bevrijdende rol als zzp'er via Medicalhunt. Haar overstap van een vast contract naar zelfstandig ondernemerschap weerspiegelt niet alleen een professionele transformatie. Maar ook de keuze om meer van het leven te genieten, samen met haar man, en kostbare momenten te delen.

In de afgelopen tweeëneenhalve maand heeft Carla de vrijheid ontdekt om haar eigen rooster te bepalen, een luxe die ze in loondienst miste. "Waarom ik uiteindelijk voor zzp koos, is omdat ik eigenlijk alles zelf kan bepalen. Ik wil graag dagdiensten werken, het liefst niet in het weekend. Geen feestdagen. Dat heb ik genoeg gedaan in mijn jongere jaren. Ik zoek meer ruimte. Ik wil meer thuis genieten. En als ik moe ben en denk dat ik er even tussenuit moet, dan plan ik mezelf even een week niet in. Dat vind ik echt heel prettig."

Bewuste keuzes en tijd met dierbaren

Waarbij ze benadrukt hoe belangrijk het is om nú van het leven te genieten. Ze deelt een ontroerend verhaal over een ex-collega die haar pensioenplannen met haar man moest heroverwegen door onverwachte wendingen. Zulke verhalen hebben haar alleen maar meer overtuigd van het belang van bewuste keuzes en waardevolle tijd met dierbaren. “Mijn man en ik hebben nu meer quality time samen. Dat vind ik heel erg belangrijk. Daar moet je niet mee wachten tot je met pensioen bent. Iets te vaak hoor ik mensen zeggen 'Ik had dit veel eerder moeten doen.”

Medicalhunt heeft me echt goed geholpen met hoe ik alles moest regelen. Het gesprek voelde goed en ik ging met blije moed naar huis.

Naast bovengenoemde redenen speelt Carla’s persoonlijke ervaring met Medicalhunt een belangrijke rol in haar beslissing. Tijdens het gesprek met Medicalhunt voelde ze zich niet alleen goed geïnformeerd, maar ook gewaardeerd als professional. De transparantie over verschillende opties - waaronder zzp - sprak haar aan en wekte haar interesse. “Ik wilde eerst in vaste loondienst, maar toen een Medicalhunt collega me meer vertelde over zzp sprak dat mij meteen enorm aan.”

Wat Medicalhunt voor haar onderscheidend maakte, was de effectieve ondersteuning bij praktische zaken, waaronder het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). "Medicalhunt heeft me echt goed geholpen met hoe ik alles moest regelen. Het gesprek voelde goed en ik ging met blije moed naar huis. Ze hebben zelfs geholpen met het verkrijgen van mijn VOG, iets wat me zelfstandig niet lukte."

Een ander aspect dat Carla aantrok, was de diversiteit aan diensten die Medicalhunt aanbood. Ze waardeert de mogelijkheid om te kunnen reageren op verschillende opdrachten en locaties, wat haar werk als zzp'er boeiend en gevarieerd maakt. Daarnaast noemt ze het eerlijke tarief van Medicalhunt als een doorslaggevende factor, iets wat niet vanzelfsprekend is bij andere aanbieders. “Het feit dat ik kan reageren op diverse diensten, gecombineerd met een eerlijk tarief, maakt mijn keuze voor Medicalhunt als zzp'er in de zorg extra waardevol.”

Zelfs de disciplines vonden het jammer dat ik ging.

In haar laatste rol als EVV'er (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) werd Carla gewaardeerd door bewoners en collega’s. Haar vertrek uit loondienst was een moment van waardering, maar ook een kans voor haar voormalige team om meer verantwoordelijkheid te nemen. "Toen ik wegging, vonden de bewoners dat natuurlijk hartstikke erg. Ik was een van de weinigen die dingen regelde, kreeg ik vaak te horen. Dan zeiden ze, 'Als jij zegt dat je iets regelt, dan doe je het ook.' Zelfs de disciplines vonden het jammer dat ik ging. Ik hoop dat het een leerpuntje is geweest voor het resterende team om ook dingen te regelen als ik er niet meer ben.”

Een heerlijke manier van werken

In haar huidige rol als zzp’er via Medicalhunt, gedetacheerd op diverse locaties, waaronder Coloriet, Woonzorg Flevoland, Hilverzorg en IJsselheem, benadrukt Carla de variëteit aan taken die ze uitvoert. En haar vermogen om zich aan te passen aan verschillende werkomgevingen. "Ik denk zeker dat ik als zzp'er proactiever kan zijn. Omdat ik niet overal altijd alles wil vragen. Sommige organisaties leggen veel uit. Maar ik kom ook op plekken waar ik veel zelf moet uitzoeken. En natuurlijk moet je sommige dingen wel vragen. Maar op een gegeven moment denk ik ook, ik ga nu gewoon vanuit mijn eigen gevoel in overleg met de bewoner aan de slag. Uiteindelijk vind ik dat een heerlijke manier van werken, gewoon zoals ik zorg wil verlenen en vooral vanuit hoe de bewoner het wil.”

Luister naar de wens van de persoon voor je.

Carla's passie voor de zorg komt naar voren in haar benadering van zorgverlening, waarbij ze het belang benadrukt van luisteren naar de wensen van bewoners en het respecteren van hun keuzes. "Ik geef zorg zoals de bewoner dat wil. Een collega kan wel zeggen 'Ja, meneer moet worden gedoucht'. Maar als meneer echt een hekel heeft aan douchen en het is somatiek, vind ik niet dat ik meneer verplicht onder de douche moet zetten. Soms volstaat een uitgebreide wasbeurt ook. Zeker als iemand die dag ervoor al gedoucht is. Luister naar de wens van de persoon voor je.”

Met een gedetailleerde beschrijving van haar dagelijkse routine als zzp’er biedt Carla inzicht in de variëteit aan taken die ze uitvoert op de vele locaties. Ze benadrukt de verschillen in de benadering van collega's, de manier van rapporteren en het omgaan met protocollen. Haar inlevingsvermogen en flexibiliteit maken haar een gewaardeerde kracht op de diverse plekken waar ze komt. "Elk verpleeghuis, elk verzorgingshuis heeft een visie. En eigenlijk zijn al die visies best veel hetzelfde. Eigen regie, ze mogen zelf bepalen. En daar sta ik helemaal achter. Ik vind eigen regie echt heel belangrijk.”

Bij het ene team heb je inspraak. En een ander team, luistert gewoon niet.

Carla's verhaal illustreert niet alleen de uitdagingen van het zzp zijn in de zorgsector, maar ook hoe zij haar professionele onafhankelijkheid benut om op een persoonlijke en doordachte manier zorg te verlenen. Haar vastberadenheid om de behoeften van de bewoners voorop te stellen, zelfs in uitdagende omstandigheden, getuigt van haar toewijding aan kwalitatieve zorg. "Dat vinden mensen vaak heel erg fijn. Bij het ene team heb je inspraak. Dus dan vinden ze het prima als jij meedenkt. En een ander team, luistert gewoon niet. Dan probeer ik gewoon meer te observeren. En als er niks gevraagd wordt, dan zeg ik ook niks. Gewoon om problemen te voorkomen. Daar heb ik niet zoveel zin. Zo kun je gewoon lekker rustig je ding doen. En zo loop je voor jezelf ook minder het risico dat je die dingen mee naar huis neemt.”

Zo heeft Carla geleerd meer los te laten. In loondienst nam ze nog wel eens ‘verhalen’ mee naar huis. “Dan lag ik in bed en dacht ik hoe ik mevrouw kon helpen. Of wat ik morgen kon doen voor meneer. Dat heb ik nu niet meer. Ik kan dat soort dingen meer achterlaten. Ik moet wel.”

Geduld en flexibiliteit

Terwijl Carla terugkijkt op de afgelopen periode, benadrukt ze het belang van het herkennen van de behoeften van bewoners en het aanpassen aan verschillende werkomgevingen. “Achteraf gezien had ik de keuze voor het zelfstandige leven liever veel eerder gemaakt. Ja, ik ben ook die persoon die zegt ‘Ik had dit eerder moeten doen.’ Maar goed, de variaties, ik vind het heerlijk om niet dagelijks op dezelfde plek te zijn. Ik kan zo veel beter mijn werk doen. Ik ben geduldiger, ik het niet de eventuele dagelijkse frustraties met bepaalde collega’s of cliënten en dat maakt mijn werk echt prettiger. Ik ben als het ware een tijdelijke pleister en dat bevalt me goed.”

Als je Carla vraagt wat haar sterkste eigenschappen zijn, waar ze in dit vak vooral erg veel profijt van heeft noemt ze geduld en flexibiliteit. "Toen ik in loondienst werkte, was ik altijd al flexibel. Maar in de zorg heb ik geleerd dat mijn geduld soms echt op de proef wordt gesteld. Het is essentieel om je snel aan te passen, zowel aan de wensen van de bewoners als aan de verschillende manieren van werken van collega's. Het zijn kwaliteiten die ik als zzp'er goed kan gebruiken."

Het gaat erom te begrijpen hoe elke bewoner benaderd wil worden.

Het herkennen van de behoeften van bewoners gaat verder dan directe zorg. Ook in de manier van omgang valt er veel af te stemmen op de persoon die je voor je hebt. "Het gaat erom te begrijpen hoe elke bewoner benaderd wil worden," legt Carla uit. "Sommigen willen formeel worden behandeld, terwijl anderen juist informeel en direct zijn. Het is een kunst om dat subtiel aan te voelen, en ik denk dat het helpt dat ik niet elke dag op dezelfde plek ben. Het maakt het makkelijker om geduldig te blijven."

Carla deelt ook haar inzichten over het omgaan met collega’s en het feit dat je steeds weer met andere mensen samenwerkt. "Collega's klagen graag, dat is overal zo. Ik ben er vrij nuchter onder. Ik denk dat je flexibel moet zijn en dingen niet te persoonlijk moet nemen. Iedereen is anders en je moet in staat zijn dingen los te laten. Respect is belangrijk, of je nu vast personeel bent of een uitzendkracht. We willen allemaal met respect behandeld worden.”

Zzp versus loondienst

De overweging tussen zelfstandig ondernemen als zzp'er of in loondienst gaan, heeft Carla destijds flink beziggehouden. Een van de redenen waarom ze heel blij is met haar keuze is dat deze manier van werken haar dichtbij de kern van de zorg brengt. "Het unieke van deze manier ligt in het feit dat ik mensen echt op hun eigen manier kan bijstaan. Zo voelt het voor mij althans. Ik merk dat bewoners zich meer openstellen omdat ik een nieuw gezicht voor hen ben. Het meest waardevolle compliment is wanneer ze zeggen dat ik vaker terug mag komen. Deze nabijheid en persoonlijke connectie maken mijn werk niet alleen betekenisvol voor hen, maar ook voor mijzelf."

Carla sluit af met een glimlach op haar gezicht en benadrukt het genot dat ze ervaart in haar huidige rol. "Dus, als de overheid het zo laat zoals het nu is, blijf ik graag zzp'en. Maar als ze besluiten dat we in loondienst moeten, tja, dan moet ik mijn opties overwegen. Hoe dan ook, ik geniet van wat ik doe, zolang ik het kan doen. En dat is het belangrijkste."

Verlang jij net als Carla naar meer flexibiliteit en de vrijheid om je eigen rooster te bepalen? Dat kan bij Medicalhunt! Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op!