Home
Kenniscentrum
Blog
Sta jij weleens stil...

Sta jij weleens stil bij jouw werkgeluk?

Blog
16 september 2022

Sta jij weleens écht stil bij jouw werkgeluk? Word jij bijvoorbeeld gelukkig van je werk en ga je met plezier naar je werk? Bereik jij in je werk wat je wilt bereiken of zijn er meer mogelijkheden? Deze week is het de week van het werkgeluk. Een week waarin we aandacht geven aan werkgeluk, tegelijkertijd een goed moment om stil te staan bij jouw baan én werkgeluk in de zorg.

Sta jij weleens écht stil bij jouw werkgeluk? Word jij bijvoorbeeld gelukkig van je werk en ga je met plezier naar je werk? Bereik jij in je werk wat je wilt bereiken of zijn er meer mogelijkheden? Het is zomaar een greep van elementen die jouw werkgeluk beïnvloeden. Deze week is het de week van het werkgeluk. Een week waarin we aandacht geven aan werkgeluk, tegelijkertijd een goed moment om stil te staan bij jouw baan én werkgeluk in de zorg.

Werkgeluk: het is een breed begrip en soms nogal ontastbaar. Want werkgeluk is persoonlijk, van meerdere factoren afhankelijk en werkgeluk is voor iedereen anders. Werkgeluk is meer dan alleen werkplezier en doen wat je leuk vindt. En meer dan werk doen waar jij voldoening uithaalt, waar je enthousiast van wordt en werk dat je motiveert.

Wordt de één bijvoorbeeld gelukkig van elke dag uit de comfortzone stappen en lost hij of zij dat op door dagelijks een andere dienst te draaien, vindt de ander werkgeluk in stabiliteit, goede, gezellige collega’s en een georganiseerde werkplek. In een patiënt of cliënt vooruithelpen of zijn of haar familie op hun gemak stellen. Werken met een leuke doelgroep of de extra activiteiten naast je functie.

Hoe ontstaat werkgeluk?

Vaak wordt gezegd dat werkgeluk ontstaat door balans in twee verschillende pijlers: purpose en plezier. Plezier hebben in wat je doet en bezig zijn met iets goeds, ook wel het bereiken van je doelen. Factoren die bijdragen aan werkgeluk zijn bijvoorbeeld:

  • Zinvol werk doen en iets betekenen voor anderen;
  • Waardering krijgen voor je werk;
  • Persoonlijke ontwikkeling, doorgroeimogelijkheden en de mogelijkheid hebben om iets te leren;
  • Energie krijgen van het werk en je werk inhoudelijk leuk vinden;
  • Een prettige werksfeer of een veilige werkomgeving.

Een combinatie dus van nuttig en plezier. Wanneer deze twee elementen in balans zijn, dan ben je meestal gelukkig in je werk. En we spreken over meestal, want ook al zijn beide pijlers in balans, dan nog kun jij het gevoel ervaren dat je niet helemaal gelukkig bent in je werk.

Wij vinden dat werkgeluk daarom te maken heeft met meerdere factoren. Naast werkplezier en bezig zijn met iets goeds, bijvoorbeeld ook zelfontwikkeling. Zijn er meer mogelijkheden binnen jouw werk, kun je doorgroeien of word je toch niet zo blij van de stap die je gemaakt hebt. Het zijn elementen die ervoor kunnen zorgen dat je werkgeluk wordt verstoord. Maar ook werk-privébalans is een belangrijke factor. Kun jij op je werk alle ballen hooghouden maar gaat het op privégebied even niet zo lekker, dan heeft ook dat invloed op hoe jij je werk doet en hoe jij werkgeluk ervaart.

Wat kun je zelf doen aan werkgeluk?

  • Sta stil bij je werkgeluk
    Hoe kom jij ’s middags, ’s ochtends of ’s nachts thuis? Heb je een voldaan gevoel na je dienst? Heb je het leuk gehad met je collega’s? Was alles goed voor elkaar en goed geregeld? Of ontbrak er iets?
    Gebeurt dat vaker of was deze dag niet zo’n goed meetmoment? Stilstaan bij je werk(geluk) helpt je om beter inzicht te krijgen.
  • Loslaten waar je geen invloed op hebt
    Zoals net verteld helpt stilstaan bij het werkgeluk je een beter inzicht te krijgen. Wordt jouw werkgeluk beïnvloed door factoren waar je invloed op hebt of door factoren waar je geen invloed op hebt. Bij alles wat je bezighoudt, zou je jezelf moeten afvragen: ‘heb ik er invloed op?’ en ‘is het belangrijk?’ Heb je op beide vragen ‘nee’ kunnen beantwoorden, dan focus jij je waarschijnlijk veel op dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Dit kost veel energie.

    Daarnaast is hoe jij tegen dingen aankijkt ook bepalend voor hoe jij je voelt. Het is vaak makkelijk om dingen negatief te beoordelen, maar is iets ook echt negatief. Probeer je gedachten te verzetten en dingen positief te bekijken: het glas is halfvol. Dat werkt stimulerend voor jouw werkgeluk.

    Heb je geen invloed op bepaalde zaken maar zijn deze zaken voor jou wel belangrijk, dan moet je er waarschijnlijk iets mee doen voordat je het los kunt laten. Bespreek deze situaties met je leidinggevenden en probeer deze zaken samen op te lossen. Ook dat draagt bij aan jouw werkgeluk.
  • Wissel je gedachten uit met leidinggevenden en collega’s
    Heb jij het idee dat je niet altijd werkgeluk ervaart, wil je jouw werk graag (te) goed doen, gaat het privé niet helemaal lekker of wil jij jezelf verder ontwikkelen in jouw loopbaan? Maak het bespreekbaar. Praat erover met goede collega’s, maar schakel ook jouw leidinggevende of onze fieldmanager Ellen in. Samen kijken we naar een geschikte oplossing!

Heb jij het idee dat er factoren zijn die jouw werkgeluk beïnvloeden en kom je er zelf niet uit of wil je gewoonweg eens praten over jouw werk(geluk)? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van Medicalhunt of onze Fieldmanager Ellen. We helpen je graag verder!