Een luisterend oor

Column
31 oktober 2022

Wietze Punter heeft jaren ervaring in de zorg en werkt als Verzorgende IG bij Medicalhunt. Via diverse columns voor Medicalhunt deelt hij zijn ervaringen als Verzorgende IG. Lees nu zijn column 'Een luisterend oor'.

“Ik was 18 jaar toen ik mijn eerste baan kreeg bij Stichting Gezinsverzorging Zuidwest Friesland. Naast het werk in de wijk, werkte ik ook in de huishouding: drie uurtjes in de week een cliënt ondersteunen bij de huishoudelijke taken. Zo kwam ik terecht bij een alleenstaande meneer. Zijn vrouw was al overleden en meneer was af toe wat somber en vereenzaamde.

Hij woonde in een eengezinswoning. Wat opviel in de kamer was dat er veel klokken aan de muur hingen. Er stonden ook veel staande klokken. Meneer vertelde dat hij vroeger klokkenmaker was geweest en een klokkenwinkel had gehad. Deze hobby voerde hij nog steeds uit, samen met zijn zoon. 

Ik had al snel een klik met meneer. Bij binnenkomst dronken we eerst koffie en hoorde ik zijn verhalen aan. Hij vertelde vol passie over zijn werk en wat hij daar allemaal in meegemaakt had. Ook vertelde hij veel verhalen over vroeger, zijn familie, waar hij vandaan kwam en over van alles en nog wat. Sociaal contact bleek heel belangrijk te zijn voor meneer. Ik vroeg weleens wat of antwoordde dan, maar tijdens de gesprekken kwam ik erachter dat een luisterend oor voor hem vaak voldoende was. Dit was voor hem een uitlaatklep en hij bloeide zichtbaar op.

"Een luisterend oor alleen kan al genoeg zijn"

Na vijf jaar bij meneer te zijn geweest, kwam hier een einde aan. Hij vond het jammer dat ik bij hem wegging en bedankte mij dat ik voor hem een luisterend oor was geweest. De laatste keer dat ik bij hem kwam, stond een ouderwetse pendule op de tafel. Deze had meneer weer gerepareerd en was voor mij bedoeld. Achterop de klok staat de naam van meneer. De pendule staat nog altijd in mijn kamer en herinnert mij aan die leuke tijd bij meneer, maar ook dat een luisterend oor alleen al genoeg kan zijn."

Wietze column