Home
Kenniscentrum
Blog
Zorg zzper hoeveel o...

Zorg-zzp’er… Hoeveel opdrachtgevers heb jij?

Blog
1 juli 2024

Een van dé belangrijkste tips voor zzp’ers in de zorg is het opbouwen van een goed netwerk.

Uit recente gegevens van het CBS blijkt dat bijna 27% van alle zzp’ers in 2023 afhankelijk was van één dominante opdrachtgever, die verantwoordelijk was voor minimaal 75% van hun inkomen. Dit kan leiden tot schijnzelfstandigheid en brengt financiële risico’s en inperking van de vrijheid met zich mee die vaak gepaard gaat met zelfstandig ondernemerschap.

In 2023 had 42% van de zzp’ers tien of meer opdrachtgevers, wat wijst op een gezonde spreiding van inkomstenbronnen. Ongeveer 45% had tussen de twee en tien opdrachtgevers, en een zorgwekkende 8% was afhankelijk van slechts één opdrachtgever. Deze afhankelijkheid plaatst zzp’ers in een kwetsbare positie, vergelijkbaar met die van een werknemer, maar dan zonder de bescherming die een arbeidsrelatie biedt.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen? Hier zijn een paar belangrijke tips:

1. Zorg voor verschillende opdrachtgevers

Blijf actief zoeken naar nieuwe opdrachtgevers om het risico van afhankelijkheid te verminderen. Een goede vuistregel is om jaarlijks minstens drie verschillende opdrachtgevers te hebben. Houd er rekening mee dat instellingen die onder hetzelfde zorgconcern vallen, als één opdrachtgever worden gezien. Actief op zoek naar diverse opdrachtgevers? Bezoek een netwerkbijeenkomst of neem deel aan zorggerelateerde workshops, open dagen en relevante online forums en LinkedIn-groepen.

2. Professionalisering

Investeer in je professionele ontwikkeling! Door (bij)scholingen te volgen, verhoog je je waarde in de markt en kun je diensten aan een breder scala van cliënten aanbieden.

3. Marketing en zichtbaarheid

Een sterke online aanwezigheid, een professionele website of actieve sociale media-accounts zijn belangrijk om nieuwe klanten aan te trekken. Hiermee versterk je ook het beeld van een onafhankelijke en proactieve ondernemer.

4. Financieel management

Goed financieel beheer helpt je autonomie als zzp’er te behouden en vermijdt overmatige afhankelijkheid van één inkomstenbron. 

Versterk je ondernemersvaardigheden

Neem je ondernemerschap serieus. Door je diensten goed in de markt te zetten en economisch zelfstandig te blijven, vermijd je de valkuil van schijnzelfstandigheid. Bouw een brede klantenkring op en versterk je ondernemersvaardigheden. Zo stel je als zzp’er in de zorg je positie in de markt veilig en behoud je je onafhankelijkheid.

Samenwerken met Medicalhunt

Naast bovenstaande tips kun je ook overwegen om als zzp’er in de zorg via Medicalhunt te werken. Wij nemen we je alles uit handen en kijken we samen met jou naar de beste manier van werken en de mooiste banen en opdrachtgevers in de zorg. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over schijnzelfstandigheid en kun je je volledig richten op je zorgwerk en persoonlijke ontwikkeling.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je als zorg-zzp’er succesvol kunt zijn? Aarzel dan niet! Neem vandaag nog contact op met Medicalhunt, dé detacheerder voor zzp'ers in de zorg. Samen bouwen we aan een toekomst met betere zorg.