Home
Kenniscentrum
Blog
Wetswijzigingen voor...

Wetswijzigingen voor zzp'ers in de zorg per 1 januari 2023

Blog
5 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 krijg je als zzp’er in de zorg te maken met veranderende wetten en regels. Hieronder lees je de belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er in de zorg.

Vanaf 1 januari 2023 krijg je als zzp’er in de zorg te maken met veranderende wetten en regels. De zelfstandigenaftrek wijzigt, je kunt je bezoekadres afschermen en de onbelaste reiskostenvergoeding is verhoogd. Hieronder lees je de belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er in de zorg.

1. Zelfstandigenaftrek

Als je minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming werkt, kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Deze wordt in 2023 verlaagd met €1.280 en bedraagt dan €5.030. Je gaat dus meer belasting betalen. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 versneld afgebouwd. In 2027 is dit bedrag €900.

2. Kinderopvangtoeslag

Maak je gebruik van kinderopvangtoeslag en werk je onregelmatige uren? Per 1 januari 2023 hangt de hoogte van de toeslag voor kinderopvang niet meer af van het aantal gewerkte uren, maar van het aantal gewerkte maanden. Hierdoor loop je niet meer het risico dat je te veel ontvangen toeslag terug moet betalen, omdat je het minimumaantal gewerkte uren niet hebt gehaald.

3. Fiscale oudedagsreserve (FOR) vervalt

Vanaf 2023 kun je de fiscale oudedagsreserve (FOR) niet meer verder opbouwen. Je opgebouwde oudedagsreserve kun je laten staan of in een ander pensioenproduct onderbrengen.

4. Afschermen bezoekadres Handelsregister

Het wordt mogelijk om het bezoekadres van je eenmanszaak in het openbare Handelsregister af te schermen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je postadres afwijken van het bezoek- en privéadres. Het postadres blijft openbaar, zodat je onderneming bereikbaar blijft.

5. Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Goed nieuws wanneer je als zzp’er in de zorg vaak onderweg bent. De onbelaste kilometervergoeding gaat in 2023 namelijk omhoog naar €0,21. Dit bedrag mag je van de winst aftrekken voor zakelijke ritten met je privéauto, motor of fiets.

Ben jij zzp’er in de zorg en heb jij vragen over bovenstaande wijzingen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!