Home
Kenniscentrum
Blog
Passie voor zorg vad...

Passie voor zorg: Vader en dochter delen hun verhaal op Vaderdag

Blog
17 juni 2023

Freddy, SEH-verpleegkundige bij Medicalhunt, heeft zijn passie voor de zorg doorgegeven aan zijn dochter Merida, verpleegkundige student en helpende + bij Medicalhunt. Beide dragen zij hun steentje bij in de zorg en op deze mooie Vaderdag vertellen Freddy en Merida hoe zij dat ervaren!

Freddy, SEH-verpleegkundige bij Medicalhunt, heeft zijn passie voor de zorg doorgegeven aan zijn dochter Merida, verpleegkunde student en helpende + bij Medicalhunt. Beide dragen zij hun steentje bij in de zorg en op deze mooie Vaderdag vertellen Freddy en Merida hoe zij dat ervaren! 

"Ik vind het leuk dat ons beroep één van onze gemeenschappelijke interesses is"

"Als SEH-verpleegkundige zorg ik voor mensen die acute zorg nodig hebben", vertelt Freddy. "Van infuus prikken, basic life support, advanced life support en het verschonen van een patiënt tot een warme deken halen voor comfort. Het verpleegkunde vak vind ik één van de mooiste beroepen die ik mij kan bedenken en het vak past goed bij mij. Iemand bijstaan terwijl deze lichamelijk, soms ook geestelijk, op zijn meest kwetsbaar is vind ik mooi om te mogen en kunnen doen.

Wat mij het meest is bijgebleven, is een dementerende patiënt met een gebroken heup. Deze patiënt had al jaren geen contact met iemand gemaakt volgens haar dochter. Iemand zei ooit tegen mij dat als je alles heel rustig en liefdevol doet en elke handeling uitlegt, het bij de patiënt aankomt. Dit heb ik gedaan. Voor elke aanraking had ik mevrouw geïnformeerd en zacht aangeraakt wanneer dit kon. Het proces van verzorgen nam veel meer tijd in beslag dan normaal. Mevrouw had de gehele zorgsessie geen woord met mij gewisseld en mij niet aangekeken, maar toen mevrouw werd opgehaald door de collega's van de afdeling pakte zij mijn hand vast en zei ze dank u wel. 

Het was leuk om Merida in contact te brengen met de collega’s van Medicalhunt, wetende dat jullie zo aardig en behulpzaam zijn. Ik vind het leuk om haar verhalen te horen en om te horen hoe zij tegen het beroep aankijkt. Ook vind ik het leuk dat ons beroep één van onze gemeenschappelijke interesses is. Toch heb ik een dubbel gevoel over haar keuze voor de zorg. Ik vind het mooi dat zij ervoor kiest om mensen te gaan verzorgen, mede dat mijn dochter een liefdevol mens is en ik denk dat ze het goed kan. Maar ik vind het ook een zwaar beroep, geestelijk en lichamelijk. Er is niet veel waardering voor mensen die in de zorg werken. Je moet dus de motivatie echt uit jezelf halen.

Op deze dag heb ik vrij genomen, zodat we samen kunnen zijn op Vaderdag. Meestal ontbijten we samen en gaan we dan iets doen afhankelijk van het weer. Dat kan een film kijken zijn, samen tekenen of naar iets toe gaan"

"Het is prettig dat ik iemand heb die zo dicht bij mij staat en mij begrijpt"

Merida vertelt: "Er zijn veel vlakken waarin mensen zorg nodig hebben. Mijn beroep houdt in dat ik deze cliënten help om de nodige zorg te verkrijgen. De zorg kan inhouden dat ik ondersteuning biedt bij activiteiten, zoals wassen en douchen, of ik help met het verbeteren van de gezondheid door bijvoorbeeld medicatie aan te reiken. Ook kan het inhouden dat ik ervoor zorg dat de cliënten genoeg voeding en drinken krijgen.

Werken in de zorg vind ik prachtig. Het helpen van andere mensen wanneer ze het nodig hebben is een heel belangrijk en liefdevol beroep. Wat mij bijblijft komt in heel veel momenten terug die mij hebben geraakt, dat is hoeveel dankbaarheid er zit in de kleine dingen. Bijvoorbeeld hoe blij een oudere kan zijn als iemand hem of haar helpt bij het smeren van een broodje. Dit soort handelingen zijn voor de meeste mensen, inclusief mijzelf, normaal, maar het is mooi om te zien hoeveel blijdschap zij kunnen halen uit dat soort kleine momenten. Ik ben erg blij dat ik dit werk kan en mag uitvoeren. 

Vaderdag in de zorg Merida Freddy

Tijdens mijn maatschappelijke stage voor de havo mocht ik met mijn vader mee naar het ziekenhuis om daar mijn vrijwilligerswerk uit te voeren. Daar heb ik gezien hoe mooi het is om in de zorg te werken en heb ik ervoor gekozen om de studie verpleegkunde te doen. Dankzij mijn vader ben ik bij Medicalhunt gaan werken. We werken niet voor dezelfde instelling, maar wel voor dezelfde werkgever en dat is erg leuk om mee te maken. De collega's van Medicalhunt zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ze helpen mij graag verder en bieden een luisterend oor wanneer dat nodig is.

Het is heel fijn dat mijn vader en ik beiden in de zorg werken. We begrijpen elkaars verhalen. Of die nou moeilijk zijn of juist heel mooi. Het is prettig dat ik iemand heb die zo dicht bij mij staat en mij daadwerkelijk begrijpt op het gebied van werken in de zorg. Aangezien wij veel situaties van elkaar herkennen en ze zelf meemaken, communiceren wij makkelijk over de dingen die ons bezig houden wat werk betreft. Er is altijd een level van begrip wat ik heel prettig vind.

Dit jaar wil ik mijn vader een leuke dag bezorgen. Vaderdag cadeaus waar hij blij van wordt en als het weer mee zit een dagje uit gaan."

Ook jij kan aan de slag in de prachtige zorgsector. Ontdek nu jouw mogelijkheden. Check onze vacatures of schrijf je in!