Home
Kenniscentrum
Column
Humor helpt je erdoo...

Humor helpt je erdoorheen

Column
11 november 2022

Marleen Haasjes-Meijering werkt bij Medicalhunt als Verpleegkundige. Via diverse columns voor Medicalhunt deelt zij haar ervaringen in de zorg. In haar eerste column vertelt zij over de eerste werkdag van haar eerste opdracht. Lees nu haar column 'Humor helpt je erdoorheen'.

"Nadat ik begon bij Medicalhunt, was het moment daar: mijn eerste werkdag! Ik begon om 07:00 uur en werd opgevangen door een hele fijne collega. Zij liet mij meteen alles zien en samen begonnen we aan onze route. We maakten kennis met alle bewoners, maar we kwamen er al snel achter dat we achterliepen op schema. De bel ging. Dezelfde meneer belde steeds aan en hij werd erg ongeduldig. Ik stelde voor om alvast naar meneer te gaan en na de instructie ging ik zijn kant op.

Ik klopte bij meneer aan. Hij was ongerust: “Ik snap het niet. U bent om 07:00 uur begonnen en u bent nu pas bij mij.” Waarop ik antwoordde: “Meneer, ik snap uw frustratie, het liep anders dan anders vanmorgen. Maar ik heb goed nieuws, ik ga u nu helpen.” Hup aan de slag! Meneer ging met een glimlach mee naar de badkamer. Onderweg heb ik me netjes voorgesteld. Onder mijn begeleiding waste meneer zich en kleedde hij zich aan. Voordat ik het wist zei ik: “Ik heb nog meer goed nieuws, meneer! U ben de snelste vandaag. Zo snel heb ik nog niemand zichzelf zien wassen.” Meneer fleurde op, en met een grote glimlach zei hij vol trots dat, dat mooi was.

Later zag ik meneer op de gang met zijn rollator. Mopperend liep hij langs de zusterpost dat het allemaal zo laat was vanmorgen. Ik riep nog na: “Maar meneer, er was ook goed nieuws toch?” “Ja,” zei meneer, “Ik was de snelste!” Bulderend van het lachen liep meneer verder.

"Deze ervaring kan niemand mij meer afpakken"

Mijn collega en ik liepen naar de volgende bewoner om samen zorg te verlenen op bed. Ik maakte een praatje met de bewoner, meneer was erg vrolijk. Nog niet alle zorgplannen waren helder en ik begon de zorg. Ik trok de dekens aan de kant, maar zag geen benen in bed. Meneer zijn benen waren geamputeerd. Ik moet verschrikt of in ieder geval raar gekeken hebben, want meneer lag in een deuk van het lachen. “Dat had u niet gedacht, hè!” Al blozend bekende ik en ik mompelde dat ik inderdaad wat miste, waardoor meneer nog harder moest lachen. “Geeft niet hoor”, zei meneer. Hij ging al fluitend zijn rolstoel in en kon zijn dag ook beginnen.

Tijd voor koffie en evaluatie en op naar de rest van de dag. Deze ervaring kon niemand mij meer afpakken."

Marleen Haasjes-Meijering heeft tot haar 32e in de horeca gewerkt. Zij kreeg de kans om de opleiding tot begeleider te volgen en later de opleiding tot persoonlijk begeleider. In juni 2022 heeft Marleen ook de mbo-opleiding tot verpleegkundige in twee jaar, in plaats van vier jaar, afgerond. Na 10 jaar in de gehandicaptenzorg werd zij nieuwsgierig naar het werken met een andere doelgroep. Nu werkt Marleen als Verpleegkundige bij Medicalhunt en vertelt zij over haar ervaringen in de zorg via diverse columns.

Marleen en collega Ingrid. Marleen en Ingrid werken op dezelfde locatie, allebei via Medicalhunt.